Antena 3 CNN Actualitate Decizie surprinzătoare în cazul Unifarm. Noul director a secretizat contractele încheiate în timpul pandemiei

Decizie surprinzătoare în cazul Unifarm. Noul director a secretizat contractele încheiate în timpul pandemiei

Deși scandalul de la Unifarm este pe buzele tuturor, însuși premierul Ludovic Orban fiind chemat astăzi în Parlament pentru a se apăra în acest caz, conducerea companiei a luat o decizie surprinzătoare. Mai exact, noul director interimar, Cornel Ionuţ Ionescu, a anunțat că toate contractele încheiate pe timp de pandemie sunt „acte juridice de o complexitate şi importanţă deosebită” şi, ca atare, le-a încadrat sub „secretul comercial”, refuzând să le dea publicităţii.

Decizie surprinzătoare în cazul Unifarm. Noul director a secretizat contractele încheiate în timpul pandemiei
Sursa foto: Pexel
de Cristina Tudorache    |    06 Iul 2020   •   19:10

Decizia vine după interesul mass-media în scandalul Unifarm. Astfel, companiei i s-au solicitat, în baza legii 544/2001 privind accesul informaţii de interes public, toate contractele privind achizițiile de echipamente de protecție, încheiate din martie până în iunie. 

Cornel Ionuţ Ionescu susţine că respectivele contracte încheiate de CN Unifarm SA au un „obiect extins”, ele în continuare „îşi produc efectele”, că o parte „au clauze de confidenţialitate a informaţiilor”, iar unele dintre ele sunt „încă în desfăşurare”.

Mai mult, acesta susține că informaţiile publice solicitate în bata legii „constituie informaţii ce privesc activităţile comerciale ale companiei iar publicarea acestora ar aduce atingere, printre altele, secretului comercial”.

Directorul Unifarm susține că nu poate prezenta contractele pentru că fac obiectul anchetelor DNA

În răspunsul public privind furnizarea contractelor de achiziție, directorul Unifarm susține că nu poate prezenta documentele pentru că acestea au fost puse la dispoziția organelor de urmărire penală.

Fostul director general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului, atribuit fără nicio procedură. Din cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, procurorii susţin că în România au ajuns doar 1 milion de măşti care nu corespundeau specificaţiilor tehnice şi doar 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de lei. Mai mult, DNA îl acuză pe Adrian Eugen Ionel că a ajuns în 2016 şef al Unifarm cu încălcarea legii, acuzații respinse de fostul director.

×
Subiecte în articol: unifarm contracte Cornel Ionuţ Ionescu
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close