Antena 3 CNN Actualitate Delta Dunării va dispărea din cauza încălzirii globale

Delta Dunării va dispărea din cauza încălzirii globale

Delta Dunării va dispărea din cauza încălzirii globale
31 Aug 2007   •   12:17

România va fi una dintre zonele care vor fi afectate de creşterea nivelului planetar dacă gheţarii se vor topi în acelaşi ritm ca până acum iar procesul de încălzire globală nu va fi încetinit. Aşa arată harta de risc întocmită de experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite. În cazul în care procesul de încălzire globală nu va fi redus, nivelul Mării Negre ar putea creşte cu 3 până la 5 metri faţă de nivelul actual, se arată în raportul ONU, citat de "Junalul Naţional".

În aceste condiţii, Delta Dunării ar putea fi inundată total, iar întregul curs al Dunării inferioare va fi afectat. Malurile în special cele îndiguite vor avea de suferit, iar oraşe ca Tulcea, Galaţi şi Brăila, Vâlcovo, Chilia Veche, Ismail şi Reni, ar urma să fie parţial inundate. O simulare realizată la New York arată că sub ape ar putea ajunge şi zona de sud din lunca Prutului şi Siretului, precum şi Insula Mare a Brăilei.

Şi zona litorală a Mării Negre, între Sulina şi Vama Veche, este în pericol. Autorităţile române spun că situaţia este oarecum sub control. Surse din Ministerul Mediului au declarat pentru Jurnalul Naţional că au fost deja demarate programe de salvare a litoralului, iar efectele se vor vedea în curând.

Există însă şi o veste liniştitoare, cel puţin pentru moment. Prognozele arată că în acest secol, oceanul planetar va creşte cu maxim trei metri. Astfel, că influenţele cele mai nefaste vor fi resimţite abia după anul 2100. În condiţiile în care nivelul oceanul planetar va creşte cu cinci metri, peste 245 de milioane de oameni vor trebui să se mute şi mai bine de 750.000 de kilometri pătraţi vor ajunge sub ape. Raportul experţilor ONU a fost dat publicităţii şi va fi analizat la reuniunea din noiembrie de la Valencia a Convenţiei Oraganizaţiei Naţiunilor Unite pentru Schimbările Climatice.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close