Antena 3 CNN Actualitate Cad capete după dosarul lui Costel Alexe. Denunțătorul fostului ministru a fost demis

Cad capete după dosarul lui Costel Alexe. Denunțătorul fostului ministru a fost demis

Denunțătorul fostului ministru Costel Alexe a fost demis din funcție. Este vorba despre directorul general al Combinatului siderurgic Liberty Galați. Acesta a declarat la DNA că i-a dat actualului președinte al CJ Iași 22 de tone de tablă sub formă de mită.

Cad capete după dosarul lui Costel Alexe. Denunțătorul fostului ministru a fost demis
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    13 Ian 2021   •   17:53

Informația a fost prezentată, miercuri, la Antena 3, de Ana Maria Bujor, senior-editor:

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, întrebat fiind despre acuzațiile care i se aduc fostului ministru Costel Alexe, că persoanele urmărite penal „nu au ce căuta în funcții publice”.

„Sincer, eu cred ca această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Eu am spus dintotdeauna că persoanele urmărite penal, sau cum le-am spus penali, nu au ce căuta în funcții publice. Nu știu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni, însă dacă domnul Alexe va fi cercetat penal atunci, cu siguranță, eu m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține, până când se clarifică cu siguranță aceste aspecte”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă PNL ar trebui să îi retragă sprijinul, șeful statului a răspuns: „Se poate teoretic, dar e o decizie de partid, în care nu m-aș amesteca”.

Pe de altă parte, liderul PN Ludovic Orban a sărit, marți, în apărarea lui Costel Alexe şi a susținut că nimeni nu îi poate cere să demisioneze. Solicitarea a venit de la USR, care şi-a susţinut toată campania electorală cu sloganul "fără penali în funcţii publice".

Costel Alexe, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, este urmărit penal pentru suspiciunea de luare de mită. Fostul ministru al Mediului este acuzat că ar fi luat mită 22 tone de tablă

Mai exact, acesta este acuzat ca, în perioada în care a fost ministru al Mediului, ar fi cerut şpagă 22 de tone de tablă, pentru a aloca gratuit unei fabrici certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Conform DNA, în perioada martie-aprilie 2020, fostul ministru ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă.

În schimbul mitei, ministrul de atunci se angaja, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să aloce cu titlu gratuit către compania respectivă certificate de emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, Alexe şi-a luat angajamente referitoare la monitorizarea măsurilor dispuse de combinatul siderurgic pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Produsele în valoare de 100.000 lei ar fi ajuns ulterior la o firmă administrată de o rudă.

Cererea de urmărire penală a primit avizul preşedintelui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: ''A fost ales prin votul cetăţenilor''

''Domnul Alexe a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost ales cu un scor de peste 40% şi nu există în momentul de faţă, nicio constrângere legală care să îl împiedice să îşi exercite acest mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean. Asta e o decizie pe care poate să o ia domnul Costel. Cum să impună partidul ca cineva să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Aici e o relaţie directă. A fost ales prin votul cetăţenilor'', a spus fostul premier Ludovic Orban.

×
Subiecte în articol: costel alexe Klaus Iohannis
Parteneri
Suspectul principal în crima din Berceni a fost prins!
x close