Antena 3 CNN Actualitate Denunţătorul lui Remeş trebuia să fie în închisoare de 3 ani

Denunţătorul lui Remeş trebuia să fie în închisoare de 3 ani

Denunţătorul lui Remeş trebuia să fie în închisoare de 3 ani
15 Oct 2007   •   22:02

Gheorghe Ciorbă ar fi trebuit să fie în închisoare încă din în momentul autodenunţării sale din cazul ?Mită pentru Remeş?. Acesta şi-a făcut un adevărat renume de autodenunţător. Până în cazul clar al lui Remeş, Ciorbă mai denunţase încă două persoane. Numai că, într-un caz, autodenunţătorul a făcut o eroare gravă. Povestea ?erorii de denunţ? a lui Ciorbă a avut loc pe 6 ianuarie 2004. Atunci, omul de afaceri din Certeze s-a prezentat la PSD Satu Mare pentru a se înscrie în partid. Ciorbă s-a înscris în PSD contra sumei de 30 de milioane şi mai târziu ?cotizat? încă 100 de milioane de lei. Pentru am­bele sume, omul de afaceri a primit chitanţe.

În ajunul alegerilor, pe 22 noiembrie 2004, Gheorghe Ciorbă îl contactează pe Vasile Fernea care deţinea funcţia de secretar general al PSD Satu Mare şi de şef al Corpului de Control al Prefecturii Satu Mare căruia îi spune că renunţă la partid, fiindcă a fost ?prins de cei de la Alianţă cu ceva probleme financiare?. Acesta spune că ?nu s-a găsit nimic în arhive?.

După alegeri, firmele lui Ciorbă au început să fie puricate de autorităţi, fiind descoperite mai multe nereguli. Astfel, lui Ciorbă i s-a întocmit un dosar penal.

Pe 7 februarie 2005, la trei luni după declanşarea anchetei, Ciorbă se autodenunţă. El le declară procurorilor că i-ar fi dat lui Vasile Fernea ? suma de 130 de milioane de lei vechi, în urma unor controale făcute de autorităţi la firmele sale.

În loc să fie arestat pentru trafic de influenţă, Ciorbă este ?acceptat?, iar autodenunţul este arhivat. În acest caz s-a încălcat flagrant chiar Legea Anticorupţie. Articolul 6, indice 1, arată că ?făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţilor fapta mai înainte ca organele de anchetă să se fi sesizat pentru această faptă?.


CITIŢI ARTICOLUL COMPLET ÎN GÂNDUL

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close