Antena 3 CNN Actualitate Deprecierea leului aduce scumpiri de până la 20% la alimentele de import

Deprecierea leului aduce scumpiri de până la 20% la alimentele de import

Deprecierea leului aduce scumpiri de până la 20% la alimentele de import
Sursa foto: alimente
20 Ian 2009   •   11:27

Preţurile alimentelor vor lua avânt în acest an. Şi asta pentru că moneda naţională continuă să se deprecieze, iar ţara noastră este dependentă de importuri. Aproximativ 70% din carnea pe care o cumpărăm este de import şi până la 80% dintre legume şi fructe provin din afara ţării. Specialiştii cred că dacă euro va rămâne la acest nivel, alimentele s-ar putea scumpi cu 20 de procente.
Vor fi afectate atât alimentele de import cât şi cele de producţie proprie dar care folosesc materii prime de peste graniţe. Avertismentul vine din partea reprezentanţilor federaţiilor din industria alimentară.
În prezent, în România, importurile deţin o pondere de peste 70% din carnea utilizată de procesatori, 30% din lapte şi 80% din zaharul brut.
Când vine vorba despre legume şi fructe, procentul ajunge la 80%. Importurile provin fie de pe piaţa comunitară, fie din ţările din afara UE, cum ar fi SUA, Asia sau Orientul Mijlociu.
Aşadar, România depinde de importurile de produse alimentare. Astfel că este posibilă o creştere medie de 15-20% a preţurilor la alimente, în primul rând din cauza devalorizarii leului si ratei de schimb.
Producătorii interni sunt conştienţi că românii nu au bani să suporte costuri în plus. Aceştia preferă să amâne majorarea preţurilor pentru atunci când nu vor mai avea niciun profit, potrivit cotidianului Gândul.
Cât priveşte produsele aduse din străinătate, acestea nu sunt şi o garanţie a calităţii. Pentru a obţine un profit cât mai mare, comercianţii introduc deseori pe piaţă alimente slabe calitativ. Din această cauză, România a devenit în ultimii ani una dintre ţările cu cea mai bolnăvicioasă populaţie.
Sursa Foto: www.tribuna.ro
Antena 3

×
Subiecte în articol: carne
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close