Antena 3 CNN Actualitate Deputaţii au amânat decizia în cazurile Năstase şi Mitrea, din lipsă de cvorum

Deputaţii au amânat decizia în cazurile Năstase şi Mitrea, din lipsă de cvorum

Deputaţii au amânat decizia în cazurile Năstase şi Mitrea, din lipsă de cvorum
24 Iun 2008   •   14:42

Camera Deputaţilor ar fi trebuit să decidă marţi, prin vot secret, cu bile, dacă dosarele în care sunt cercetaţi Adrian Năstase şi Miron Mitrea vor ajunge în faţa instanţei, în urma cererii DNA de începere a urmăririi penale. Votul a fost însă amânat pentru că doar 208 deputaţi au fost marţi la vot, insuficienţi pentru a se lua o decizie.

Pentru ca dosarele lui Năstase şi Mitrea să fi ajuns în instanţă, era nevoie ca două treimi dintre deputaţi să fie pentru, adică 220 membri. Înaintea votului, în sală erau mai bine de 240 de parlamentari, dar unii dintre aceştia au plecat în cele zece minute de pauză dinaintea începerii procedurii. Asta pentru că PSD şi-a mobilizat deputaţii să părăsească sala, stârnind nemulţumiri în tabăra democrat-liberală.

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că ?parlamentul se face încă o dată de ruşine, iar grupul celor Ťtrei doi doiť recidivează într-o manieră ruşinoasă pentru a-şi proteja interesele de grup?. ?Este un gest care adânceşte neîncrederea oamenilor în clasa politică. Un gest care justifică votul uninominal din toamnă. PD-L a rămas consecvent cu ideea că justiţia trebuie lăsată să îşi facă treaba?, a spus Emil Boc.

Cel mai probabil, verdictul se amână până la toamnă, pentru că este foarte greu de crezut că deputaţii se vor mai reuni în această sesiune parlamentară, din care mai sunt două zile. Emil Boc a cerut însă, într-o conferinţă de presă, reluarea de urgenţă a votului asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea. ?Cerem reluarea votului în Camera Deputaţilor acum, nu în toamnă, pentru ca justiţia să meargă mai departe, iar cetăţenii să poată avea încredere în această clasă politică?, a declarat preşedintele PD-L.

Nemulţumit s-a declarat şi Miron Mitrea, care ceruse Plenului să voteze în favoarea începerii urmăririi sale penale. ?Eu aşteptam un vot pozitiv, pentru că m-am săturat de situaţia asta şi vreau să o rezolv. Nu îmi pică bine (n.r. Anularea votului). Îmi pica bine să se rezolve astăzi, părea că lucrurile sunt în regulă?, a declarat Miron Mitrea, la aflarea rezultatului votului.



Adrian Năstase nu părea nici el foarte încântat, deşi el nu dorea să se înceapă urmărirea sa penală. În cazul său, Comisia Juridică recomandase Plenului un vot împotriva începerii urmăririi penale. Adrian Năstase şi-a susţinut nevinovăţia şi a adăugat că dosarul său este unul politic, orchestrat de preşedintele Traian Băsescu. Fostul premier a anunţat în plen că a fost chemat din nou la DNA, pentru un dosar legat de campania alegerilor din 2004. Atunci, Adrian Năstase era preşedintele PSD.

Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close