Antena 3 CNN Actualitate Descoperire arheologică majoră în Tulcea. Ce a ieşit la suprafaţă după o ploaie torenţială

Descoperire arheologică majoră în Tulcea. Ce a ieşit la suprafaţă după o ploaie torenţială

Descoperire arheologică majoră în Tulcea. Ce a ieşit la suprafaţă după o ploaie torenţială
Sursa foto: foto: CJ Tulcea
01 Noi 2016   •   13:36

Basilica paleocreştină din satul Niculiţel, judeţul Tulcea, a înregistrat în ultimele şase luni peste 10.000 de vizitatori de la reintroducerea în circuitul turistic, potrivit datelor furnizate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) "Gavrilă Simion", iar autorităţile comunale speră ca localnicii să dezvolte servicii de turism durabile.

"În această vară, Basilica paleocreştină din Niculiţel a avut peste 10.000 de vizitatori, din care aproape 5.000 plătitori de bilete", a declarat, pentru AGERPRES, managerul general al ICEM "Gavrilă Simion", Sorin Ailincăi.

Primarul comunei Niculiţel, Sorin Pascale, şi-a exprimat convingerea că numărul persoanelor care vor vizita monumentul din localitate va creşte în anii următori, atât datorită importanţei basilicii, cât şi lucrărilor de reabilitare încheiate în primăvara acestui an.

"Sunt convins că numărul turiştilor va creşte, pentru că lucrările de refacere a construcţiei de protecţie a monumentului şi amenajările interioare sunt lucrări deosebit de frumos realizate. În acelaşi timp, există un interes mare din partea turiştilor de a vedea acest monument, una din cele mai vechi atestări ale creştinismului din România şi din sud-estul Europei", a afirmat primarul Pascale.

În momentul de faţă, în comună nu există nicio pensiune turistică, dar potrivit autorităţii locale, două persoane şi-au exprimat intenţia de a-şi transforma locuinţele în pensiuni.

"Una din cele două persoane care au depus cereri de finanţare pentru amenajarea unor pensiuni a început procedura de autorizare a lucrărilor de modificare a locuinţei. Sper că şi alţi localnici le vor urma exemplul, astfel încât Niculiţel să aibă în 2020 atât pensiuni, cât şi structuri de alimentaţie publică şi să intre pe piaţa turistică cu produse durabile care să ofere locuri de muncă localnicilor şi servicii de calitate turiştilor. Deocamdată, avem un turism itinerant care nu ne aduce plus valoare', a precizat primarul comunei Niculiţel.

Lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreştine din Niculiţel au început în anul 2014, au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, s-au încheiat în luna aprilie a acestui an, iar bugetul iniţial al proiectului a fost de peste 11,4 milioane de lei.

Basilica din Niculiţel este un monument unic în Europa, potrivit Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ''Gavrilă Simion'', aceasta reprezentând cel mai timpuriu exemplu de transpunere a concepţiilor arhitecturale greco-romane în arhitectura paleocreştină.

După o ploaie torenţială, în anul 1971, aici a fost descoperită o criptă ce adăpostea osemintele a două grupuri de martiri - un grup de patru, în partea superioară a martyrionului, respectiv doi la nivelul inferior. Cripta a fost construită la sfârşitul secolului al IV-lea d.Hr., iar calitatea de martiri creştini a patru dintre ei - Zotikos, Attalos, Camasis şi Phillippos - a fost înscrisă în tencuiala crudă a pereţilor. S-a relevat astfel că ei au fost martirizaţi în cetatea Noviodunum, din Isaccea.

Numele şi vechimea, cel mai probabil mai mare, ale celorlalţi doi sfinţi rămân încă necunoscute, singura menţiune a lor fiind făcută de inscripţia care bloca accesul în zona inferioară a criptei, ''Aici şi acolo (se află) sângele martirilor''

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim
x close