Antena 3 CNN Actualitate Dilema "salariu sau pensie", rezolvată de Codul Muncii. Angajaţii nu pot fi daţi afară

Dilema "salariu sau pensie", rezolvată de Codul Muncii. Angajaţii nu pot fi daţi afară

Dilema "salariu sau pensie", rezolvată de Codul Muncii. Angajaţii nu pot fi daţi afară
12 Ian 2009   •   17:50

În momentul în care va expira termenul acordat pensionarilor pentru a opta între salariul de la stat şi pensie, Guvernul Boc ar putea avea ceva probleme, anunţă Evenimentul Zilei. Asta pentru că aceştia nu pot fi daţi afară deoarece contravine Codului Muncii, potrivit specialiştilor citaţi de publicaţia amintită. Conform acestora, un contract de muncă, fie că este încheiat pe o perioadă determinată sau nedeterminată, nu poate fi desfăcut decât prin respectarea prevederilor legale. Astfel, există demisia, desfacerea contractului pe cale amiabilă, sau în baza unor acţiuni disciplinare, ori dacă angajatul nu a comis vreo abatere disciplinară, nu poate fi invocată prevederea menţionată.
În privinţa convenţiilor civile evocate de Guvern, specialiştii citaţi au menţionat că soluţiile ar fi înregistrarea celor cărora se adresează Ordnanţa 230 ca persoane fizice autorizate sau modificarea legislaţiei, pentru a permite angajarea pe baza unor convenţii civile.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu susţine, însă, că şefii celor care nu optează pentru pensie sau salariu sunt obligaţi să le închidă acestora contractul de muncă. Totuşi, şefii direcţi sunt obligaţi să le explice celor vizaţi de Ordonanţă că, dacă nu optează pentru pensie sau salariu, li se închide automat contractul de muncă.
Citiţi articolul integral în Evenimentul Zilei
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvernul Boc
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close