Antena 3 CNN Actualitate Din 17 septembrie tinerii îşi pot alege pensia privată

Din 17 septembrie tinerii îşi pot alege pensia privată

Din 17 septembrie tinerii îşi pot alege pensia privată
11 Sep 2007   •   09:18

De lunea viitoare, tinerii până în 35 de ani vor trebui să opteze pentru un fond de pensii privat. Participarea la sistem este opţională pentru cei cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani. Perioada de înscriere începe pe 17 septembrie şi se încheie pe 16 ianuarie anul viitor. Acest tip de pensie va permite redirecţionarea a 2% din salariul brut într-un fond de pensii private, procentul urmând să crească până la 6% în 2015. Cuantumul pensiei depinde de valoarea cotizaţiei şi de profitul fondului ales. Cotizaţia se stabileşte în funcţie de salariu.

Pentru că cei mai mulţi români nu vor să-şi asume riscuri mari, câştigurile vor fi limitate. Sondajele arată că, totuşi, mulţi tineri visează deja la pensii de sute sau chiar mii de euro. Aceşti bani se adaugă la pensia pe care i-o va da statul şi la eventualele venituri dintr-o pensie facultativă. Calculele sunt orientative, deoarece, în funcţie de tipul fondului ales, venitul ar putea fi chiar mai mic decât cel asigurat de stat.

Un exemplu este Ungaria. În şapte ani de funcţionare a sistemului, câştigul salariaţilor a fost mai mic cu 1% faţă de inflaţie în termeni reali, iar în primii şase ani au pierdut mai mult decât dacă i-ar fi ţinut în bănci.

Acelaşi lucru este posibil să se întâmple şi în România, dar tinerii vor trebui să ştie că nu vor plăti în plus faţă de contribuţiile existente. Iar în cazul în care lucrurile nu merg bine, ei vor fi protejaţi de un fond de garantare a pensiilor private.

Antena 3

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close