Antena 3 CNN Actualitate Din cauza birocraţiei, construcţia autostrăzilor se lasă aşteptată

Din cauza birocraţiei, construcţia autostrăzilor se lasă aşteptată

Din cauza birocraţiei, construcţia autostrăzilor se lasă aşteptată
11 Feb 2008   •   13:04
România are două autostrăzi şi acestea pline de gropi. Cele noi se lasă însă aşteptate. Birocraţia şi lipsa banilor par să ţină în loc proiectele importante de infrastructură. În următorii şase ani, ar trebui să fie gata atât autostrada Transilvania, cât şi cea care leagă Capitala de Braşov, numai că ritmul lucrărilor lasă de dorit. Şantierul primului tronson al autostrăzii spre munte ar fi trebuit să se deschidă în strada Petricani încă de astă-vară. Probleme birocratice au întîrziat luni bune începerea lucrărilor şi într-un final a fost schimbat şi locul: la Moara Vlăsiei. ?Există probleme cu exproprierile. Există proprietăţi care au un regim juridic neclar. Asta face ca exproprierile să mergă mai încet?, explică un reprezentant al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, CNADNR.

Un alt tronson afectat de birocraţie, poate chiar într-o mai mare măsură, este Moara Vlăsiei - Ploieşti. La puţin timp după ce s-au apucat de lucru, constructorii s-au trezit asaltaţi de probleme, dar şi de promisiuni.

Se pare că mutarea unei specii de păsări din pădurea de la moara vlăsiei este o problemă la fel de dificilă ca exprioprierile, descărcarea de sarcină arheologică a terenurilor sau predarea amplasamentelor către constructori. Este vorba depre o specie care trebuie ocrotită şi nu speriată de buldozere, au explicat specialiştii.

Până în 2009 ar fi trebuit construiţi 62 de kilometri de autostradă, până la Ploieşti. Iar până în 2012 încă 111 kilometri. Dincolo de munţi, sectoare întregi din autostrada Transilvania sunt însă doar porţiuni de noroi, pe care se zăresc câteva excavatoare şi betoniere.

Despre tronsonul Câmpia Turzii - Gilău se ştie că trebuia finalizat la sfârşitul anului, nu în februarie 2010. Şi întreaga autostradă, peste şase ani.

Plata constructorilor este o altă problemă. Consorţiul care construieşte autostrada spre munte nu a primit decât banii pentru deschiderea şantierelor. Iar cei din Transilvania spun că anul acesta le-a fost alocată doar o treime din fonduri.

Tot despre situaţia autostrăzilor din România scrie ediţia de luni a Jurnalului Naţional.
Autorităţile consideră că starea proastă a drumurilor se poate remedia prin concesionarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii către firme private.

Taxe pe autostrăzile nou construite vor fi introduse pe A1 şi A2, dar şi pe alte tronsoane concesionate, respectiv Sibiu-Piteşti, Braşov-Ploieşti, Focşani-Bacău şi Târgu Mureş-Iaşi.

Oficialităţile asigură, însă, că nu va fi introdusă taxă de drum pe autostrada Soarelui sau autostrada Bucureşti-Piteşti, care au fost realizate cu bani de la stat.

Antena 3

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close