Antena 3 CNN Actualitate Din cauza secetei, un purcel costă cât două beri

Din cauza secetei, un purcel costă cât două beri

Din cauza secetei, un purcel costă cât două beri
23 Aug 2007   •   19:29

Seceta din acest an i-a doborât pe ţăranii din sudul României. Pentru că nu au cu ce le hrăni, ei îşi vând animalele la preţuri de nimic. Drama lor se consumă ca de obicei sub ochii unor autorităţi care nu sunt în stare să găsească soluţii. Canicula şi lipsa ploilor au avut efecte imediate. Un sac de porumb a ajuns să valoreze 500.000 de lei vechi, adică cât cinci purcei. Un agricultor dezvăluie situaţia la care s-a ajuns: „Două sticle de bere un purcel. Deci o 100.000 în banii vechi. Şi nici pe ăla nu îl ia. Toate sunt ieftine. O vacă e două milioane”. Viceprimarul din Mârzeşti, Marin Tibacu, atrage atenţie asupra prblemei furajelor. „Furajele sunt la pământ. Nu avem deloc furaje pentru animale. Porumbul e 500.000 - 600.00 sacul. Un viţel de 100 de kilograme e un milion, un milion şi ceva”, spune primarul.

Ciobanii susţin că seceta le-a pus capac, ei nu mai au unde să-şi vândă produsele. Ţăranii sunt nemulţumiţi şi speriaţi. Nu mai au cu ce să hrănească vacile, oile sau porcii, iar preţul pe care l-ar putea obţine pe animale e derizoriu.

„Mor vitele, murim şi noi”, spun ţăranii. Autorităţile locale speră că situaţia va fi luată în serios de cei de la Bucureşti, care trebuie să trimită fonduri până nu va fi prea târziu.

Situaţia este aceeaşi în tot sudul ţării, iar oamenii nu ştiu ce se va alege de animalele lor. Un singur lucru este cert: au nevoie de ajutor.

Observator

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close