Antena 3 CNN Actualitate Directorul general al RAAN Drobeta Turnu Severin a fost schimbat din funcţie

Directorul general al RAAN Drobeta Turnu Severin a fost schimbat din funcţie

Directorul general al RAAN Drobeta Turnu Severin a fost schimbat din funcţie
Sursa foto: Foto: Mediafax
30 Mar 2013   •   12:06

Directorul general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, Gheorghe Dulcea, a fost schimbat din funcţie vineri, în locul său fiind numit Marius Preda, fostul director al platformei Romag Prod din cadrul RAAN, conform Mediafax.
   
Potrivit prim-vicepreşedintelui Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădean, conducerea RAAN a fost schimbată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie de vineri, prin ordinul ministrului Energiei, Constantin Niţă, fostul director al Romag Prod Marius Preda fiind numit director general al Regiei în locul lui Gheorghe Dulcea.
   
Gheorghe Dulcea a revenit în funcţia de director economic, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2011.
   
Marius Preda lucrează în cadrul RAAN din anul 1983, iar din anul 2001 a fost director al Combinatului de Apă Grea, Romag Prog.
   
Pisc a mai spus că, totodată, a fost schimbată conducerea platformei Romag Termo, director fiind numit Octavian Graure, fost director al Complexului Energetic Turceni, acesta având misiunea de a transfera în plată Termocentrala către Complexul Energetic Oltenia (CEO), în următoarele trei luni, în contul datoriei de peste 110 milioane de lei pe care o are RAAN către CEO, pentru cărbunele care a fost livrat şi neplătit.
   
Potrivit sindicatelor, la Guvern se află un proiect de hotărâre de Ordonanţă de Urgenţă care prevede reorganizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare şi care va fi dezbătut luni în comisia de dialog social. Proiectul prevede ca, în prima etapă, cele două institute ale RAAN: Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti se vor comasa într-o regie separată de cercetare şi proiectare.
   
În a doua etapă, în următoarele trei luni, sucursala Romag Termo ar urma să treacă în plată către Complexul Energetic Oltenia, iar în cea de-a treia etapă Romag Prod ar urma să îşi restrângă activitatea. Astfel, din cele două linii tehnologice care produc apă grea, una ar urma să producă în continuare apă grea, în timp ce a doua linie ar urma să intre în conservare, fapt ce ar duce la disponibilizarea unui număr de angajaţi de la Romag Prod, care ar putea fi stabilit ulterior.
   
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, recent, că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut "un jaf de proporţii", acuzând conducerea regiei de "lipsă totală de management".
   
"Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă", afirma Constantin Niţă.
   
Ministrul delegat pentru Energie şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.
   
Referitor la contractele păguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitaţie de construire a unei intalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost câştigată şi începută în 2009, de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, şi al cărei preţ s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.
   
În scopul scăderii cheltuielilor la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Constantin Niţă a mai spus că se va rezilia contractul de pază pe care unitatea îl are cu firma deţinută de familia directorului Poliţiei Locale, Constantin Micşoniu, în valoare de un milion de euro pe an, urmând ca de paza Regiei să se ocupe angajaţii Regiei.
   
"Nu mai vorbim despre gestionarea intrărilor de cărbune, o vraişte totală. Secretarul de stat s-a plimbat săptămâna trecută prin mine, prin depozitul de cărbune. Nu l-a întrebat nimeni nimic şi plătim 160 de oameni de pază. Este de neacceptat un asemenea mod de a conduce o asemenea regie. De ce trebuie să facem pază pe 150 de oameni de la o societate, nu ştiu care... De ce nu o facem cu ai noştri, oamenii de acolo dacă tot vrem să-i disponibilizăm, de exemplu", mai spunea Niţă.
   
Directorul general al RAAN, Gheorghe Dulcea, este unul dintre cei mai vechi directori ai unităţii, el ocupând până în 2001 funcţia de director economic, după care a fost numit director general odată cu schimbarea Guvernului.

×
Subiecte în articol: functie director general
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close