Antena 3 CNN Actualitate Dispută privind Babele și Sfinxul. Cine spune că este proprietarul lor

Dispută privind Babele și Sfinxul. Cine spune că este proprietarul lor

Dispută privind Babele și Sfinxul. Cine spune că este proprietarul lor
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Apr 2016   •   20:04

Conducerea judeţului Dâmboviţa i-a dat în judecată pe vecinii din Prahova acuzându-i că nu recunosc actele oficiale potrivit cărora celebrele monumente ale naturii se află „în ograda“ lor. Procesele privitoare la demarcaţia teritorială au început acum peste 15 ani, scrie Adevărul.

Autorităţile din judeţele Prahova şi Dâmboviţa duc o dispută juridică crâncenă, de peste 15 ani, pentru a stabili precis „în ograda“ cui se află faimoasele monumente naturale Babele şi Sfinxul. Totul a pornit în 1999, când primarul oraşului prahovean Buşteni, Mielu Codescu, a dat autorizaţie de construire pentru o cabană pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, mai exact în comuna Moroieni.

Autorităţile din Dâmboviţa s-au sesizat atunci şi au blocat începerea lucrărilor. La scurt timp, oficialii Agenţiei de Mediu Prahova au ridicat totuşi o cabană pe un teren aflat la raza teritorială a judeţului Dâmboviţa. Această acţiune a fost de natură a declanşa un proces iniţiat de oficialii judeţului Dâmboviţa prin care îi acuză pe vecinii din Prahova de fals şi chiar de acţiuni de natură penală.

Miza întregii dispute este o suprafaţă de 2.200 de hectare, aferentă Parcului Natural Bucegi, zonă în care se află şi monumentele naturale Babele şi Sfinxul. Scriptele de la Arhivele Naţionale arată că terenul se află pe raza teritorială a comunei dâmboviţene Moroieni. Cu toate acestea, cei din Prahova nu recunosc clar delimitarea teritorială şi chiar ar fi recurs, spun oficialii dâmboviţeni, la acţiuni penale pentru a pune mâna pe Sfinx, monument care s-a aflat multă vreme pe stema judeţului.
 

Mai mult, pe adevarul.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close