Antena 3 CNN Actualitate DNA acuză Ministerul Justiţiei că a făcut presiuni asupra sa

DNA acuză Ministerul Justiţiei că a făcut presiuni asupra sa

DNA acuză Ministerul Justiţiei că a făcut presiuni asupra sa
10 Sep 2007   •   15:23

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că ministerul justiţiei a făcut presiuni asupra conducerii administrative a Direcţie Anticorupţie, fără să afecteze însă independenţa şi imparţialitatea procurorilor. DNA a venit cu această precizare, ca urmare a unor “informaţii incomplete” apărute în mass-media în legătură cu rezultatele Inspecţiei judiciare a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) efectuate la cererea procurorului şef al DNA, Daniel Morar. Ministerul neagă orice amestec în treburile procurorilor anticorupţie şi spune că rezultatele inspecţiei au fost scoase din context atunci când au apărut în presă. Potrivit rezultatelor inspecţiei judiciare a CSM, dorinţa ministrului justiţiei de a se informa în legătură cu activitatea DNA a creat suspiciunea depăşirii cadrului legal. În comunicat se arată că Tudor Chiuariu chiar ar fi intervenit telefonic în timpul rezolvării unor dosare importante.

În Nota inspecţiei judiciare, ca rezultat al verificărilor efectuate de inspectorii judiciari, se trage concluzia că ministrul Justiţiei nu a desfăşurat activităţi de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA, dar s-a constatat “o anume presiune” asupra conducerii administrative a Direcţiei.

De cealaltă parte, Ministerul Justiţiei acuză DNA că prezintă trunchiat datele din inspecţia judiciară a consiliului Superior, aceastea fiind scoase din context. “Am discutat cu ministrul justiţiei despre aspectele care au constituit obiectul convorbirii telefonice dintre procurorul şef al DNA, Daniel Morar, şi ministrul Tudor Chiuariu, şi faţă de opiniile exprimate de acesta, a considerat că solicitările se înscriu în limita legii”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României.

Disputa a ajuns şi în plan politic. Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat că dacă ministrul Tudor Chiuariu ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei, acesta ar trebui să demisioneze.

Controversa a început în urmă cu câteva luni, când ministrul Chiuariu a cerut revocarea din funcţie a lui Doru Ţuluş, şeful Secţiei pentru combaterea infracţiunilor asociate celor de corupţie. Gestul a fost criticat de procurorii DNA, pe motiv că ar ameninţa principiul stabilităţii şi demnităţii profesiei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close