Antena 3 CNN Actualitate Doar 30% şanse de a afla dacă soţii Ceauşescu au fost înmormântaţi în cimitirul Ghencea

Doar 30% şanse de a afla dacă soţii Ceauşescu au fost înmormântaţi în cimitirul Ghencea

Doar 30% şanse de a afla dacă soţii Ceauşescu au fost înmormântaţi în cimitirul Ghencea
22 Iul 2010   •   20:06

Avem 30 la sută şanse să aflăm dacă soţii Ceauşescu au fost înmormântaţi în cimitirul Ghencea. O spun specialiştii, care recunosc că dezlegarea unuia dintre cele mai mari mistere ale Revoluţiei va fi un proces anevoios.

Totul depinde de modul în care au fost conservate oasele, de sol. Şi mai ales dacă medicii legişti vor putea obţine un ADN valid.

Pentru că trupurile au stat în pământ mai bine de 20 de ani, în cazul soţilor Ceauşescu nu s-au putut recolta probe din unghii sau din firele de păr.

În schimb medicii legişti au recoltat probe din dinţi. Rezultate bune s-ar putea obţine şi din osul lung al braţului, humerus sau din oasele bazinului. S-au luat probe şi din epifiza oaselor lungi, din femur dar şi tibie.

Cei care au fost de faţa la deshumare spun că la prima vedere cele două corpuri prezentau urme de împuşcare. În sicrie nu erau gloanţe. În schimb s-a găsit o căciulă, care semăna cu cea pe care o purta Nicolae Ceauşescu. Dar pentru medicii legiştii aceste detalii sunt nesemnificative. Ei se bazează numai pe expertiza testului ADN.

?E un proces foarte complicat pe care de multe ori il repeţi de zeci de ori până să reuşeşti să extragi o cantitate de ADN care să nu fie alterată?, a declarat Dan Dermengiu, directorul Institutului Naţional de Medicină Legală.

Analizele ar putea dura o jumătate de an spun medicii legişti. Sau numai două săptămâni. Depinde de cât de bine s-au conservat oasele. Pentru extragerea ADN-ului trebuie urmaţi mai mulţi paşi.

?Bucata de ţesut osos este mai întâi decontaminată. Se curăţă toate materialele organice care ar mai exista. După ce osul este curăţat se taie o bucată mică din interiorul osului?, precizează comisarul-şef Romică Potorac, director adjunct al institutului de criminalistică al IGPR.

Aceasta se pune în azot lichid, la o temperatură foarte scăzută astfel încât osul să devină casant. Bucăţile obţinute se pun într-o moară specială, cu bile.

?Se obţine o pulbere foarte fină. Pulberea aceea fină se pune într-o soluţie pentru decalcefiere?, ecxplică Romică Potorac.

După decalcifiere se obţine o anumită cantitate de ADN. Se măsoară calitatea acestuia, dacă este contaminat sau nu cu bacterii, altfel spus dacă este valid. De abia după acest moment probele obţinute se pot compară cu cele prelevate de la Valentin Ceauşescu, unicul moştenitor rămas în viaţă şi cu cele ale fratelui lui Nicolae Ceauşescu, Ion.

Medicii legişti spun că misterul ar fi fost mult mai uşor de dezlegat dacă aveau la dispoziţie amprenta dentară a celor doi soţi, radiografii din timpul vieţii sau fişe medicale. Numai că familia nu are aceste date.

Observator

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close