Antena 3 CNN Actualitate Raport: Criza COVID-19 poate genera ostilitate internaţională contra Chinei, cu riscul unui conflict armat

Raport: Criza COVID-19 poate genera ostilitate internaţională contra Chinei, cu riscul unui conflict armat

Criza pandemiei ar putea să genereze un val de ostilitate internaţională împotriva Chinei, arată un raport al Administraţiei de la Beijing, oficiali care au vizualizat documentul avertizând, potrivit agenţiei Reuters, că, în cel mai grav scenariu, există riscul unui conflict cu Statele Unite.

Raport: Criza COVID-19 poate genera ostilitate internaţională contra Chinei, cu riscul unui conflict armat
04 Mai 2020   •   21:56

Informația a fost prezentată, luni, de Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.

"În urma pandemiei, Beijingul se confruntă cu un val de mișcări anti-China conduse de SUA și trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu: o confruntare armată. Un raport intern al chinezilor avertizează că Beijingul se confruntă cu un val de ostilități în urma izbucnirii epidemiei de coronavirus care ar putea transforma relațiile cu Statele Unite într-o confruntare, conform celor de la Reuters.

Raportul prezentat la începutul lunii trecute de Ministerul Securității Statului liderilor de top din Beijing, inclusiv președintelui Xi Jinping, a concluzionat că sentimentul global anti-China este la cel mai înalt nivel de la represiunea din 1989 din Piața Tiananmen, au declarat sursele care au refuzat să-și dea identitatea având în vedere sensibilitatea susbiectului", se arată în Jerusalem Post.

Raportul a fost elaborat de Institutul chinez pentru Relaţii Internaţionale Contemporane (CICIR), o structură de analiză afiliată Ministerului chinez pentru Securitatea Statului.

Agenţia Reuters nu a accesat documentul, acesta fiind descris de persoane care cunosc concluziile. Nu este clar în ce măsură evaluarea de securitate reprezintă poziţiile liderilor politici din China. Institutul CICIR, care oferă consultanţă Administraţiei de la Beijing în materie de securitate şi politică externă, nu a făcut niciun comentariu pe tema raportului, potrivit Mediafax.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, în contextul accentuării lipsei de încredere şi a disensiunilor pe teme comerciale, tehnologice, al crizelor din Hong Kong şi Taiwan şi revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Sud, notează agenţia de presă Reuters.

Conform raportului, Statele Unite percep ascensiunea Chinei ca fiind o ameninţare economică şi de securitate, precum şi o provocare pentru democraţiile occidentale. De asemenea, raportul avertizează că Washingtonul ar încerca să afecteze poziţia Partidului Comunist, aflat la putere în China, prin subminarea încrederii publice.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close