Antena 3 CNN Actualitate Doliu în medicina românească! Chirurgul Vasile Cândea a murit

Doliu în medicina românească! Chirurgul Vasile Cândea a murit

Medicul chirurg Vasile Cândea, personalitate de prim rang a chirurgiei cardiovasculare, s-a stins din viaţă.

Doliu în medicina românească! Chirurgul Vasile Cândea a murit
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    14 Ian 2020   •   18:34

Anunțul tragic a fost făcut de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

„S-A STINS O FLACĂRĂ, O VIAȚĂ DEDICATĂ ȘTIINȚEI

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) anunță cu mare regret și durere, trecerea în neființă a uneia dintre cele mai mari personalități ştiinţifice a României, un mare medic, un vizionar care şi-a pus întreaga viaţă, inteligenţă şi putere de muncă în slujba oamenilor şi a promovării ştiinţei, Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, Preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Pentru noi, a fost un privilegiu să fim contemporani cu un savant, cu un cărturar, cu un Om de talia lui Vasile Cândea, cu Profesorul, Generalul, Medicul, Chirurgul, Președintele, Fondatorul Vasile CÂNDEA, un Om care și-a descoperit vocația existenței în a salva vieți, în a lucra, studia, cerceta pentru a face bine oamenilor.

Sunt și din pacate au fost puține asemenea personalități, care să îmbine la nivel superior calități de ordin profesional-specific, creativ-științific, managerial, relațional și psihomoral, precum a fost Profesorul Cândea. Cu un larg orizont științific și cultural, cu o înțelegere cuprinzătoare și profundă a omului și a problematicii sale ca ființă biologică și socială, Domnia Sa s-a impus în sens constructiv și creativ ca o mare autoritate, nu numai în activitatea profesională de bază - medicina, respectiv, cardiologia și chirurgia cardio-vasculară, ci și în funcțiile de conducere de mare răspundere pe care le-a exercitat, fără întrerupere, timp de peste patru decenii (1976-2017), în diferite foruri și instituții naționale și internaționale”.

În domeniul medicinei, numele sau se leagă de contribuții originale remarcabile, cu rezonanta nu numai naționala, ci și internaționala, în studiul și tratamentul clinico-chirurgical al bolilor cardio-vasculare, al afecțiunilor plămânului, ficatului, pancreasului și sistemului imunitar.

×
Subiecte în articol: Vasile Cândea
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close