Antena 3 CNN Actualitate DOSARELE ANTENA3.RO Nicolas Sarkozy: Căsnicii ratate, aventuri înfloritoare

DOSARELE ANTENA3.RO Nicolas Sarkozy: Căsnicii ratate, aventuri înfloritoare

<font color=red>DOSARELE ANTENA3.RO</font> Nicolas Sarkozy: Căsnicii ratate, aventuri înfloritoare
12 Dec 2007   •   03:12
Un preşedinte popular

Fiu al unui emigrant evreu de origine maghiară şi lipsit de studiile pretenţioase ale majorităţii politicienilor din ţara pe care o conduce, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a adus un suflu nou în politica europeană, fapt care, de altfel, l-a şi propulsat în fruntea preferinţelor electoratului francez. O contribuţie importantă i-a adus însă şi viaţa sa intimă tumultuoasă, intens mediatizată.

Nicolas Sarkozy s-a căsătorit prima dată în 1982, cu Marie-Dominique Culioli, fiica unui farmacist, cu care are doi fii: Pierre şi Jean. Doar doi ani mai târziu, ?Sarko? se îndrăgosteşte de Cécilia Mara Sara Isabel Ciganer-Albéniz, soţia unui cunoscut animator TV şi viitoare primă doamnă. Bunicul ei din partea tatălui provenea dintr-o familie amestecată din ţigani români - de unde numele de Ciganer - şi evrei ruşi, strănepoată pe linie maternă a compozitorului Isaac Albéniz.

Cécilia şi Nicolas s-au întâlnit pentru prima dată în circumstanţe ce frizează ficţiunea: Sarkozy, la acea vreme primar la Neuilly, a oficiat căsătoria viitoarei sale soţii cu Jacques Martin. Trei ani mai târziu, cei doi s-au revăzut, şi, după cum povesteşte Nicolas, ?a fost lovit de săgeata lui Cupidon?. În 1989, Cécilia îşi părăseşte soţul pentru Sarkozy, iar în 1996, la capătul unui divorţ dificil, se căsătoreşte cu Nicolas. Au împreună un fiu, Louis, născut în 1997. În plan politic, Nicolas îşi desemnează soţia consilier în ministerul de Interne, apoi, odată cu ascensiunea în fruntea partidului de dreapta UMP, şefa sa de cabinet.

Necazuri în paradis

În toamna anului 2005, Cécilia părăseşte domiciliul conjugal. Declară public că s-a săturat să fie tratată drept ?o mobilă? şi părăseşte reşedinţa Sarkozy pentru a se afişa la braţul unui consultant internaţional în comunicaţii, Richard Attias. Între timp, gurile rele vorbesc şi despre o aventură trecătoare a a lui Sarko cu o jurnalistă de la Le Figaro, Anne Fulda. Nicolas şi Cécilia se împacă însă la câteva luni de la despărţire, în ianuarie 2006.

În această perioadă, un scandal peste scandalul deja existent: Sarkozy blochează apariţia unui volum de memorii semnate de soţia neglijată. El l-ar fi convocat la ministerul de Interne pe editorul care se pregătea să publice biografia Céciliei, care conţinea toate tulburările domestice din lunile precedente. Cartea, deşi trasă în 25.000 de exemplare, a fost blocată. Autoarea, ultragiată, a încercat să publice volumul la altă editură. Afacerea s-a petrecut în plină criză a periferiilor, totuşi Sarkozy a avut timp să se ocupe de toate. Eforturile sale nu au fost însă încununate de succes, pentru că biografia a apărut în 2006, sub formă de ficţiune.

Presa a continuat să speculeze că relaţia celor doi rămâne tumultuoasă. În timpul alegerilor prezidenţiale, Cécilia nu şi-a însoţit jumătatea la vot, fapt care a trezit din nou suspiciuni în rândul publicului cititor de tabloide. Totuşi, se ştie că, deşi nu făcea parte oficial din echipa de campanie a soţului, ea s-a implicat foarte mult în această muncă, redactând, printre altele, campania lansată pe site-ul sarkozy.fr.

Sarkozy, cu scrisorica de amor sub braţ

Bileţelele preşedintelui francez nu au avut legătură nici cu vreun ministru, nici cu afacerişti, ci cu... dragostea. El a apărut, toamna aceasta, în public, cu o scrisoare sub braţ, deasupra unui teancului de dosare importante. Jurnaliştii de la săptămânalul francez de bârfe ?Choc? au încercat să descifreze documentul trimis, se pare, din Maroc. ?Am impresia că nu te-am mai văzut de o eternitate şi îmi lipseşti. Joi plecăm spre Essaouira pentru... (ilizibil). Dar aş vrea să te văd săptămâna viitoare sau week-endul viitor. Milioane de besitos (pupici)?. Episodul nu ar fi atras atenţia, dacă nu declanşa din nou o polemică în privinţa cenzurii aplicate de Elysée asupra materialelor de presă.

?Nouvel Observateur? informa că două pagini cu povestea bileţelului lui Sarkozy, care urmau să apară în revista Choc, au fost retrase înainte de a ajunge în tipografie. ?O scrisoare şi două întrebări? era titlul reportajului scos din paginile revistei. Redactorul-şef al revistei a declarat că nu s-au făcut presiuni pentru scoaterea materialului: ?Am iniţiat o anchetă, ni s-a părut interesant că Sarkozy merge la guvern cu scrisori personale, dar nu am reuşit să identificăm autoarea, iar conducerea a decis să nu mai publicăm reportajul şi fotografia respectivă?.

Explicaţia a fost greu de crezut, în condiţiile în care patronul trustului din care face parte Choc este chiar prietenul intim al lui Sarkozy, Arnauld Lagardere. Nu era nici prima dată când Lagardere a intervenit pentru a-i spăla imaginea lui Sarkozy. Anul trecut, Paris Match a publicat pe prima pagină o fotografie cu Cécilia Sarkozy alături de Richard Attias, în timpul unei vizite la New York. Directorul revistei a fost ulterior demis. Lagardere a interzis şi apariţia articolului în care se dovedea că doamna Sarkozy nu ar fi votat în favoarea soţului sau la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Versiunea oficială în cazul bileţelului ar fi că autoarea este Isabelle Balkany, prietenă intimă a cuplului Sarkozy, care i-ar fi scris de fapt... Céciliei. Potrivit Isabellei, în bucata care nu a fost descifrată de ziarişti se spunea că în Essaouira urma să aniverseze ziua de naştere. ?Este cuvântul aniversare. Mi-am aniversat cei 60 de ani în Essaouira. M-am stricat de râs când am văzut ce agitaţie a produs scrisoarea mea către Cécilia?, a spus doamna Balkany.

Ce nu poate fi explicat, comentează ?Nouvel Observateur?, este o greşeală de ortografie: dacă textul era adresat unei femei, corect era ?vue? (văzut), nu ?vu? cum apare în original, arătând că destinatarul este un bărbat.



Gurile rele de la Paris spuneau atunci că mariajul dintre Nicolas şi Cécilia este unul doar de ochii lumii, iar doamna Sarkozy ar mai rămâne doar o perioadă alături de preşedinte, fiind chiar retribuită pentru efort. Aparent, spuneau jurnaliştii, Cécilia încă suspină după Richard Attias, iar inima lui Nicolas bate pentru o altă femeie: ministrul Justiţiei, Rachida Dati, de origine marocană. Rachida apare peste tot alături de Nicolas Sarkozy şi ar fi însoţit familia prezidenţială în vacanţa în Statele Unite. Aceleaşi guri rele susţineau că, la un moment dat, Sarkozy va da cărţile pe faţă şi va pune capăt căsătoriei.

Ruptura definitivă

Zvonurile privind un iminent divorţ în cuplul Sarkozy au continuat să alimenteze din plin presa franceză. Publicaţia ?Le Nouvel Observateur? scria chiar că divorţul s-a încheiat în secret la tribunal, în faţa unui judecător, departe de indiscreţia jurnaliştilor. Desele absenţe ale Céciliei Sarkozy de la reuniunile oficiale la care soţul ei a luat parte s-au făcut remarcate. Aşa că, în cele din urmă, în octombrie, preşedinţia franceză a făcut în sfârşit un anunţ oficial: Nicolas şi Cécilia au decis ?să se separe prin consimţământ mutual?:





Cécilia a trecut neobservată

50% dintre francezi susţin că rolul jucat de Cécilia Sarkozy alături de preşedinte nu a fost nici pozitiv, nici negativ. 92% din francezi au declarat că despărţirea nu le va schimba părerea pe care o au despre preşedinte. De cealaltă parte, Nicolas nici nu vrea să audă vreo întrebare legată de fosta sa soţie, dar nici de actuala femeie din viaţa sa. Invitat în SUA la prestigioasa emisiune ?60 Minutes? a CBS, preşedintele a plecat în mijlocul emisiunii, la prima întrebare legată de Cécilia:



Cine i-a luat locul Céciliei în inima lui Sarko

Este una dintre cele mai frumoase prezentatoare de televiziune din Franţa şi, până nu de mult, jumătate dintr-un cuplu strălucitor al mass-media producătoare de documentare şi interviuri de larg interes politic. Acum însă, Laurence Ferrari şi-a anunţat divorţul de Thomas Hugues, soţul său în ultimii 14 ani şi tatăl copiilor ei, Baptiste (13 ani) şi Laetitia (11 ani). Zvonurile arată că ar fi legat o relaţie mai mult decât apropiată cu preşedintele Sarkozy. Perechea ar fi fost urmărită la o cină romantică la lumina lumânărilor, iar blonda în vârstă de 41 de ani ar fi devenit o prezenţă constantă la Palatul Elysée.

Cum a început totul? În luna martie, când campania pentru preşedinţie era în plină desfăşurare, Nicolas i-a acordat acesteia un interviu, la emisiunea postului Canal+, Dimanche+. ?Chimia? dintre cei doi nu a trecut neobservată, se pare, de analişti, dar şi de telespectatorii obişnuiţi. Un coup de foudre sau un flirt pentru Franţa, cum spunea o sursă din interiorul televiziunii. ?De la acea întâlnire, pe care Sarkozy a savurat-o în fiecare clipă, au fost foarte des văzuţi împreună. Acum, ei sunt doi oameni liberi şi au tot dreptul să se bucure de compania celuilalt?, spunea aceeaşi sursă. ?Laurence ar fi o primă doamnă de excepţie. Sarkozy e un tip norocos!?

Povestea lor de dragoste nu va mai putea fi urmărită de presa din Hexagon, cel puţin deocamdată. Avocatul vedetei a transmis jurnaliştilor de la cotidianul ?20 Minutes? o scrisoare prin care îi avertizează să nu se apropie de viaţa privată a clientei sale. În Franţa, există o lege care protejează viaţa privată a cetăţenilor, inclusiv a persoanelor publice. Aşa că relatarea rămâne în seama presei din Belgia, Elveţia sau chiar Maroc, dar şi a site-urilor franceze, care au de dat rapoarte zilnice despre evoluţia relaţiei.

Despre Laurence se spune însă că este obsedată de viaţa publică şi adoră lumina reflectoarelor. Nimic surprinzător, pentru o reprezentantă a televiziunii. Fiica unui politician, ea a obţinut o diplomă în Jurnalism la mijlocul anilor 80, înainte de a studia Ştiinţe politice la Sorbona. Între 2000 şi 2006, ea a prezentat alături de Hugues emisiunea ?De la şapte la opt?. Erau cuplul ?Barbie şi Ken? al televiziunii franceze, astfel că despărţirea lor a fost cu atât mai şocantă, mai arată sursa citată. Ei vor continua să lucreze împreună, la propria casă de producţie, Story Box Press.

Pe de altă parte, preşedintele francez este cunoscut pentru pasiunea sa pentru ?obiectele de calitate?, precum dezvăluie o sursă din anturajul preşedintelui: ?Este tipic Sarko să îşi facă o prietenă-trofeu pe nume Ferrari!?

GALERIE FOTO Laurence Ferrari

Mama lui Sarko s-a săturat de mirese

Andrée Sarkozy, în vârstă de 80 de ani, a declarat pentru publicaţia franceză ?Point de Vue? că fiul său nu ar trebui să aibă probleme în a-şi găsi o nouă iubită după divoţul de soţia sa, Cécilia. ?Singura dificultate ar fi în a alege?, spune mama preşedintelui francez. Cu toate acestea, ea speră ca fiul său să nu se recăsătorească niciodată. ?M-am săturat de mirese?, a concluzionat ea. Despre Cécilia, numai de bine, dar despre fiicele acesteia, fosta soacră spune doar că ?Sunt distante. Foarte reci, ca mama lor?.

Mama preşedintelui francez spune câte ceva şi despre femeile din guvernul actual, în special despre ministrul Justiţiei, Rachida Dati, foarte apropiată lui Sarkozy, şi de cel al Economiei, Christine Lagarde. ?M-am amuzat foarte tare cu fetele din guvern, cu care sunt destul de prietenă. Cu Rachida mă distrez mult?, a mărturisit Andrée Sarkozy, adăugând însă că cea care o impresionează prin felul de a fi este Christine Lagarde deoarece ?are o minte sclipitoare?. Nimic despre Laurence... cel puţin deocamdată...

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close