Antena 3 CNN Actualitate Dosarul "Aurul dacic": Brăţările în spirală provin de pe teritoriul României.

Dosarul "Aurul dacic": Brăţările în spirală provin de pe teritoriul României.

Dosarul "Aurul dacic": Brăţările în spirală provin de pe teritoriul României.
06 Iun 2008   •   21:37

Brăţările în spirală, cunoscute şi ca brăţările dacice, provin de pe teritoriul României. Aşa a declarat, vineri, în faţa judecătorilor, expertul german adus ca martor în dosarul ?Aurul Dacic?. Pe timpul audierilor, Tribunalul Hunedoara a fost înconjurat de forţe impresionante ale jandarmeriei. Audierea martorului Barbara Deppert Lippitz, a durat câteva ore. Expertul german a povestit instanţei că în 2000 a fost contactată de un tânăr din Belgia care i-a spus că era român. Bărbatul i-a adus două spirale grele de aur despre care i-a povestit că au fost găsite împreună cu alte opt, în zona oraşului Deva.

Nemţoaica a discutat cazul cu o cercetătoare română, după care a fost contactată de procurori. Barbara Deppert Lippitz a remarcat greutatea deosebită a brăţărilor, tehnica de prelucrare manuală şi asemănarea cu alte spirale din argint provenite din Transilvania.

"Ca şi expert şi arheolog pot declara cu siguranţă că aceste brăţări pot proveni doar de pe teritoriul României. Piesele sunt autentice ceea ce înseamnă că au circa două mii de ani. Valoarea acestor obiecte nu poate fi evaluată financiar pentru că sunt de o importanţă deosebită. Daca ar fi să le compar cu alte obiecte importante le-aş evalua la 1,5-2 milioane de euro pe toate", spune Lippitz.

În faţa presei martora nu a vrut să declare nimic. Procurorul de şedinţă s-a declarat mulţumit de declaraţiile obţinute de la expertul german. În schimb, inculpaţii sunt supăraţi pentru că nu reuşesc să afle identitatea celor de la care s-au cumpărat brăţările.

Protejate de forţele de ordine, brăţările au fost duse la Sibiu, unde zilele următoare vor fi expuse cu prilejul unui simpozion.



Antena3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close