Antena 3 CNN Actualitate Dosarul tragediei aviatice de la Baloteşti a dispărut

Dosarul tragediei aviatice de la Baloteşti a dispărut

Dosarul tragediei aviatice de la Baloteşti a dispărut
20 Mai 2008   •   09:20

De 13 ani, dosarul în cazul tragediei de la Baloteşti a rămas deschis. Mai mult, jurnaliştii de la ?Jurnaul Naţional? au descoperit recent că mai multe documente lipsesc. Dispariţia acestora a fost constatată o dată cu solictarea venită din partea ziariştilor care încercau să stabilească circumstanţele în care s-a produs tragedia.Au fost scotocite arhivele tuturor parchetelor din Capitală, pentru ca, în cele din urmă, să fie descoperite câteva sute de file din dosarul Baloteşti, în arhiva Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Dintre coperte, lipseau, printre altele, unele declaraţii ale martorilor, schiţa locului accidentului, planşa fotografică privind catastrofa aeronautică şi raportul final, prin care specialiştii ar fi trebuit să elucideze circumstanţele producerii accidentului. Nu era de găsit nici soluţia dată de procurori pentru închiderea cazului. Singurul înscris găsit de jurnalişti cu privire la numărul de documente din dosar a fost o adresă din 1995, potrivit căreia, la şase luni de la producerea tragediei, existau "trei volume cu 1081 de file".

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a desemnat imediat un procuror care să elucideze misterul dosarului. Verificările au confirmat faptul că acest caz nu a fost niciodată soluţionat, iar actele lipsă sunt de negăsit.

Cazul Baloteşti a fost înregistrat la Parchetul Tribunalului Bucureşti în 1995. Un an mai târziu, acesta a fost cerut de Parchetul General, "în vederea finalizării urmăririi penale". În 1997, dosarul nesoluţionat a fost trimis la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Acesta nu figurează, însă, înregistrat la Parchet. De asemenea, nu reiese nici modalitatea prin care a fost introdus în arhivă, se arată în informarea realizată de procurorul desemnat de Codruţa Kovesi.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Cazanciuc, a declarat pentru Jurnalul Naţional că verificările făcute în acest caz au fost deja transmise Consiliului Superior al Magistraturii. Parchetul aşteaptă acum concluziile CSM în privinţa deficienţelor înregistrate în acest caz.



Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic a ieşit de la Terapie Intensivă!
x close