Antena 3 CNN Actualitate Dosarul Zambaccian. Motivele refacerii urmăririi penale

Dosarul Zambaccian. Motivele refacerii urmăririi penale

Dosarul Zambaccian. Motivele refacerii urmăririi penale
14 Noi 2007   •   13:48

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut miercuri publice motivele pentru care a cerut DNA să refacă urmărirea penală în dosarul Zambaccian. Magistraţii Curţii Supreme au constatat că probele din dosarul Zambaccian ce-l privesc pe Adrian Năstase sunt nule. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a ajuns la concluzia că legea în baza căreia a fost cercetat fostul premier este neconstituţională. Ei spun că niciun ministru nu-şi poate exercita corect mandatul guvernamental, dacă este ameninţat cu dosare de urmărire penală realizate fără acordul unei comisii speciale.

„Chiar dacă decizia Curţii Constituţionale survine ulterior întocmirii actelor procedurale respective, aceasta (hotărârea-n.r.) produce efecte si asupra actelor si măsurilor procesuale si procedurale întocmite anterior momentului constatării neconstituţionalităţii şi nu numai asupra celor realizate după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial”.

Magistraţii au mai ajuns la concluzia că de beneficiile hotărârii date în Dosarul Zambaccian trebuie să beneficieze şi ceilalţi inculpaţi. Este vorba despre soţia fostului premier, Daniela Năstase şi de Irina Paula Jianu, femeia acuzată că ar fi dat mită familiei Năstase.

Adrian Năstase a fost cercetat de procurorii anticorupţie pentru că ar fi luat mită geamuri termopan şi chinezării în valoare de un milion şi jumătate de euro. Pentru că nu au avut un aviz special de la Cotroceni, Curtea Supremă a decis că ei trebuie să refacă urmărirea penală. Decizia a fost atacată cu recurs, iar un verdict final vom avea cel mai probabil luna viitoare.

Antena 3

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close