Antena 3 CNN Actualitate Dosarul ?Zambaccian? rămâne fără una din probele de bază

Dosarul ?Zambaccian? rămâne fără una din probele de bază

Dosarul ?Zambaccian? rămâne fără una din probele de bază
19 Mai 2008   •   11:46

Deja celebrul "Dosar Zambaccian" rămâne fără una din piesele de bază - înregistrările ambientale - realizate direct de Octavian Creţu, un apropiat al fostului premier, Adrian Năstase. Aceste probe pe care se sprijină eşafodul rechizitoriului sunt nule prin decizia Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ziariştii de la Jurnalul Naţional, atrag atenţia că procurorii de caz au dat o aprobare pentru înregistrări ambientale, deşi acestea nu erau reglementate la data realizării lor. În nici un paragraf al Codului de Procedură Penală, republicat în Monitorul Ofical în aprilie 1997, nu exista termenul "înregistrări ambientale". Altfel spus, "ascultările" nu au avut acoperire legală.

Simţind că sînt descoperiţi la acoperirea legală, procurorii au înaintat Ministerului Justiţiei propuneri de modificare printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Codului de Procedură Penală, susţin jurnaliştii. De abia în august 2006 au fost modificate condiţiile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor, fiind introdusă înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmărirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere. Prezentat drept marele dosar de corupţie instrumentat de DNA, "Zambaccian" se dovedeşte, din punct de vedere juridic, destul de şubred. Procesul a fost întrerupt în martie 2007 şi Curtea Constituţională a decis că foştii miniştri au nevoie de aviz pentru începerea urmăririi penale. În consecinţă, dosarul respectiv va ajunge la Camera Deputaţilor, învestită să analizeze cererea DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close