Antena 3 CNN Actualitate Dosarul Zambaccian se întoarce la DNA

Dosarul Zambaccian se întoarce la DNA

Dosarul Zambaccian se întoarce la DNA
07 Apr 2008   •   09:54

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca dosarul Zambaccian să fie restituit procurorilor anticorupţie. În acest dosar, Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, în valoare de un milion şi jumătate de euro.

Procesul de corupţie în care a fost inculpat fostul premier Adrian Năstase este suspendat din 22 martie 2007, după ce un complet de trei judecători al instanţei supreme a admis trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru examinarea excepţiilor de neconstituţionalitate a articolului 23 alineatele 2 şi 3 din Legea 115/1995 privind răspunderea ministerială.

Articolul în speţă arată că urmărirea penală şi judecarea foştilor membri ai Guvernului, pentru infracţiunilor comise în timpul exercitării funcţiei se efectuează potrivit dreptului comun. Totodată, în articolul 23 stipula că prevederile de ordin procedural nu se aplică foştilor membri ai Guvernului ?în nicio situaţie?.

În urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, avocaţii fostului premier şi ai soţiei acestuia au solicitat judecătorilor să se desesizeze şi să restituie cauza la procuror pentru refacerea urmăririi penale. Avocaţii au susţinut că nu numai actul de sesizare al instanţei este lovit de nulitate, ci toată urmărirea penală, deoarece actele efectuate în timpul anchetei au avut la bază acte legislative declarate neconstituţionale.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close