Antena 3 CNN Actualitate Medicul care pune capăt conspiraţiilor despre vaccinul anti-COVID: "ARN mesager nu e o tehnică nouă". Lista sechelelor după vindecare

Medicul care pune capăt conspiraţiilor despre vaccinul anti-COVID: "ARN mesager nu e o tehnică nouă". Lista sechelelor după vindecare

Ultimele studii arată că o treime dintre cei care s-au vindecat de COVID se întorc la spital cu probleme cardiace sau ale ficatului şi una din opt persoane moare. Discutăm despre efectele adverse după vindecarea de COVID, dar şi efectele adverse ale vaccinului, cu medicul ATI Radu Ţincu.

Medicul care pune capăt conspiraţiilor despre vaccinul anti-COVID: "ARN mesager nu e o tehnică nouă". Lista sechelelor după vindecare
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    01 Feb 2021   •   12:00

Boala COVID-19 produce efecte dezastruoase asupra sănătăţii, în cazul persoanelor care dezvoltă forme severe ale afecţiunii. 

"Sigur, nu ştim dacă vom face sau nu forme severe, dar există riscul de a deceda, iar dacă ajungem la ATI, mortalitatea e de 60-80%", a atras atenţia medicul Radu Ţincu, luni, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Radu Ţincu: La ATI, mortalitatea e de 60-80%

Pe de altă parte, cei care se vindecă de o formă severă de boală pot să se confrunte cu sechele pe termen lung, fie sechele pulmonare, cardiovasculare sau o stare de oboseală cronică.

"Sunt pacienţi care s-au vindecat de COVID şi la 6-8 săptămâni după aceea, încă se mai declară obosiţi cronic după vindecare.

Dacă punem în balanţă beneficiile şi riscurile, e clar că vaccinul aduce mai multe beneficii decât riscuri, iar atunci când vorbim de infecţia cu Sars CoV-2 nimeni nu poate garanta că vom dezvolta o formă severă sau uşoară de COVID", a lămurit medicul Ţincu, de la Terapie intensivă.

Studiu: 1 din 8 vindecaţi de COVID moare

Potrivit unui studiu realizat recent, o treime din bolnavii care s-au vindecat de COVID au ajuns din nou la spital cu boli de inimă, diabet, boli de ficat şi unul din opt a murit.

"Da, pentru că discutăm de aceste sechele după infecţia cu Sars CoV-2 care sunt determinate de inflamaţia cronică pe care acesta a dat-o, o inflamaţie intensă la nivelul tuturor organelor, iar dacă plâmânii sunt afectaţi, tot organismul e afectat de această privare de oxigen", explică Ţincu.

Totodată, la pacienţii cu boli cardiovasculare, s-a observat că funcţia inimii va fi mai deficitară decât înainte de infecţia cu coronavirus, a atenţionat medicul.

Dr. Ţincu, depre "noul" vaccin: ARN mesager nu este o tehnică nouă

De aceea, vaccinul împotriva COVID nu este deloc de neglijat. În plus, medicul a pus capăt şi zvonurilor care circulă, potrivit cărora tehnica este una nouă, iar serul ar fi astfel privit cu scepticism.

"Tehnica aceasta a ARN mesager nu este atât de nouă, a început a fi studiată prin anii 2000, avem deja peste două decenii în care oamenii de ştiinţă au încercat să finalizeze această tehnologie şi la această pandemie au reuşit să pună la punct acest vaccin", a lămurit dr. Radu Ţincu.

Totodată, în momentul în care vaccinul a fost aprobat şi pus pe piaţă, acest lucru s-a făcut în urma unor studii care au vizat eficienţa şi siguranţa. 

"În prezent, profilul de siguranţă pe termen mediu şi scurt este unul foarte bun, nu produce efecte secundare imediate şi s-a văzut, pentru că s-au vaccinat milioane de oameni pe întreg globul", a mai arătat Ţincu.

Vaccinul anti-COVID nu lasă sechele

Cât priveşte faptul că vaccinul împotriva coronavirusului ar da boli autoimune, medicul neagă şi acest zvon.

"Această teorie a fost vehiculată şi cu alte vaccinuri, dar aceste seruri anti-COVID nu pot da boli autoimune. Dacă ar fi să comparăm, riscul e mai ridicat la vaccinurile vechi.

Clar e mai bine să ne vaccinăm decât să ne îmbolnăvim şi să rămânem cu sechele, pentru că nimeni nu ne poate garanta ce formă de COVID-19 facem", a concluzionat medicul Radu Ţincu.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close