Antena 3 CNN Actualitate Drepturile copilului vs. Codul penal. Va face avort fetiţa de 11 ani, gravidă în urma unui viol?

Drepturile copilului vs. Codul penal. Va face avort fetiţa de 11 ani, gravidă în urma unui viol?

Drepturile copilului vs. Codul penal. Va face avort fetiţa de 11 ani, gravidă în urma unui viol?
24 Iun 2008   •   13:50

Florina V. are doar 11 ani şi a rămas însărcinată după ce a fost violată, în urmă cu patru luni, de unchiul său, în vârstă de 19 ani. Pentru că sarcina este nedorită şi pentru că fata are o vârstă fragedă, măsura normală ar fi avortul, însă legea din România nu permite medicilor să întrerupă o sarcină după împlinirea a 14 săptămâni decât dacă aceasta pune în pericol viaţa mamei sau dacă fătul prezintă malformaţii. Potrivit Codului Penal, ?dacă vârsta sarcinii a depăşit 14 săptămâni, întreruperea de sarcină se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani?.

Medicii din Iaşi au decis ca sarcina să-şi continue evoluţia
Medicii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, unde a fost transferată fata din judeţul Neamţ, au decis ca Florina să păstreze sarcina, pentru că, în urma examinării, din punct de vedere medical, nu s-a putut dovedi că viaţa fetiţei este pusă în pericol. ?S-a decis ca sarcina să-şi continue evoluţia, sub supravegherea medicului obstetrician şi a medicului de familie?, declara, vineri, directorul maternităţii ?Cuza Vodă? din Iaşi, Vica Todosciuc.

O încălcare a drepturilor copilului
Măsura nu respectă însă prevederile Legii 272/2004 privind respectarea drepturilor copilului, spune secretarul de stat al ANPDC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului). Mariela Neagu a precizat că în respectiva lege se spune că interesul superior al copilului trebuie să primeze în orice situaţie. ?Interesul superior al acestei fetiţe ar fi fost să nu continue sarcina. Naşterea trebuie să fie o bucurie, lucru imposibil în cazul ei, pentru că a survenit unui viol şi pentru că are o vârstă atât de mică?, a declarat Mariela Neagu, citată de Mediafax.

O comisie specială va lua o decizie miercuri
Astfel, o comisie formată din specialişti de la Ministerele Muncii şi Sănătăţii va decide dacă fetiţa va păstra sarcina, decizia urmând să fie luată în cursul zilei de miercuri. Este un caz dificil, în care nu se poate lua în grabă o decizie, dar Mariela Neagu mai spune că, potrivit legii, o sarcină poate fi întreruptă şi după 14 săptămâni din motive terapeutice, care ar putea fi invocate şi în cazul Florinei, dată fiind vârsta şi complicaţiile care pot să apară în timpul sarcinii sau la naştere.

Legea din România nu este permisivă, dar nici nu va fi schimbată
Acest caz ar putea duce şi la o schimbare a legislaţiei din România - unde nu sunt prevăzute măsuri în caz de viol - având exemplul legilor din alte ţări europene. Majoritatea statelor au legi mult mai permisive decât cea existentă în ţara noastră, mai ales când este vorba despre o sarcină rezultată dintr-un viol, la un copil, scrie Evenimentul Zilei. În Austria, Cipru, Letonia, Portugalia, Suedia, Finlanda, avortul este permis până în luna a treia sau a patra de sarcină, în situaţii excepţionale, pe când în Olanda femeile pot avorta până în săptămâna a 24-a de sarcină, dacă afirmă că sunt în stare de stres.

Totuşi, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), medicul Vasile Astărăstoae, a a declarat pentru Evenimentul Zilei că nu va face propuneri pentru schimbarea legislaţiei ce reglementează avortul. Astărăstoae susţine că legea actuală este şi aşa permisivă, pentru că ?o fiinţă de peste 20 de săptămăni simte durerea, mişcă şi nu are nicio vină că pe lumea aceasta există Ťmonştriť, aşa cum s-a dovedit a fi unchiul fetiţei?.

Alţi medici ginecologi văd însă întreruperea sarcinii drept singura soluţie. ?Ar fi fost o intervenţie mai dificilă, dar cu multă atenţie s-ar fi putut rezolva această problemă?, a explicat profesorul Radu Vlădăreanu, de la Spitalul Elias. ?Riscuri există ca la orice operaţie?, a completat pentru Evenimentul Zilei, conferenţiarul Petre Brătilă, de la Spitalul Euroclinic din Bucureşti.

A crezut că are apendicită
Dacă totuşi Florina va naşte, psihiatrii spun că fetiţa ar trebui consiliată în permanenţă. La fel şi familia ei, având în vedere că mama Florinei ar deveni bunică la 26 de ani, iar tatăl ar avea nepot la vârsta de 33 de ani. Părinţii Florinei, care trăiesc din agricultură şi din creşterea animalelor, mai au o fetiţă în vârstă de 9 ani şi au aflat de sarcină abia după ce Florina s-a plâns de dureri abdominale. Crezând că ar fi vorba despre o apendicită, părinţii fetei au mers la Policlinică în vederea unui consult, iar în urma investigaţiilor s-a constatat că fata este însărcinată în luna a patra. În aceste condiţii, fetiţa a relatat că a fost agresată sexual de unchiul său de 19 ani, în casa bunicii sale, şi că a fost ameninţată cu moartea în cazul în care va povesti cuiva ce i s-a întâmplat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close