Americanii au trimis avioane fără pilot în România, pentru "misiuni de informaţii şi supraveghere"

de Cristi Popovici    |    04 Ian 2021   •   22:15
Americanii au trimis avioane fără pilot în România, pentru "misiuni de informaţii şi supraveghere"

Armata Statelor Unite ale Americii a trimis în România mai multe avioane militare tip drone de supraveghere care vor fi folosite timp de jumătate de an pentru diverse misiuni de informaţii şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO.

Anunţul prezenţei în România a detaşamentului de drone americane şi a 90 de militari din cadrul Forţelor Aeriene ale SUA a fost făcut de Ministerul Apărării Naţionale. Astfel aeronavele de tip MQ-Reaper vor staţiona la Baza 71 aeriarnă din Câmpia Turzii.

"Militarii americani vor executa misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România", anunţă MApN.

"Prezenţa aliaților americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi.

Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii și România contribuie la consolidarea capacității de apărare colectivă și la creșterea securității regionale", se arată în comunicatul Armatei Române.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanţii MApN fac o scurtă caracterizare a avioanelor tip dronă ajunse în România, însă nu spun câte exact sunt la număr.

"MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii și România contribuie la consolidarea capacității de apărare colectivă și la creșterea securității regionale", se arată în postarea MApN de pe Facebook.

Parteneri
x close