Antena 3 CNN Actualitate După nămeţi, au venit inundaţiile. Mai multe gospodării dintr-o localitate buzoiană, sub ape

După nămeţi, au venit inundaţiile. Mai multe gospodării dintr-o localitate buzoiană, sub ape

După nămeţi, au venit inundaţiile. Mai multe gospodării dintr-o localitate buzoiană, sub ape
Sursa foto: Foto: hertsmere.gov.uk
15 Mar 2012   •   20:29

Mai multe curţi şi beciuri din localitatea buzoiană Smeeni au fost inundate, autorităţile aşteptând ca numărul curţilor acoperite de apă să fie şi mai mare zilele următoare, când se anunţă încălzirea vremii, fapt ce va duce la topirea zăpezii, informează Mediafax.

Potrivit primarului localităţii buzoiene Smeeni, Nicu Năstase, până acum apa a inundat aproape în totalitate două gospodării aflate într-o zonă mai joasă, de câteva zile o motopompă lucrând în permanenţă în cele două gospodării, însă fără prea mare succes.
   
Conform sursei citate, apa ar fi pătruns numai în curţi şi beciuri, nu şi în case.
   
"Avem probleme la două gospodării la care, de altfel, ne aşteptam. De miercuri am trimis acolo motopompa Primăriei, iar apa preluată o aruncăm în râul Călmăţui, care este oricum plin. Am făcut o groapă cu excavatorul în curtea omului şi toată apa care se topeşte în sat ajunge acolo, iar cu motopompa o tragem şi o aruncăm în râu. Ştiam că o să se întâmple aşa şi am luat o mare cantitate de zăpadă din zonă şi am dus-o pe câmp, dar uite că tot nu a fost suficient. Oricum, important este că nu a ajuns în case şi acţionăm pentru a evacua toată apa", a declarat, joi, primarul comunei Smeeni, Nicu Năstase.
   
Potrivit unei informaţii noi, în zona în care se află cele două case a fost trimisă, joi seară, şi o maşină de pompieri. Pe alocuri, apa depăşeşte jumătate de  metru, astfel că intervenţia este dificilă. Iniţial, angajaţii Primăriei au tras apa cu motopompa în cisterna de pompieri, pentru a o transporta până la râul Călmăţui, însă după ce au văzut că nu reuşesc, au întins 150 de metri de furtunuri ca să elimine apa direct în râu.
   
Potrivit lui Năstase, există riscul inundării altor gospodării, iar numărul caselor şi beciurilor care s-ar putea umple de apă ar putea creşte semnificativ în zilele următoare când se anunţă încălzirea vremii.
   
Smeeni a fost una dintre localităţile buzoiene grav afectate de valul de ninsori şi viscol de la finele lunii ianuarie şi din luna februarie, casele fiind acoperite de munţi de zăpadă.


   

×
Subiecte în articol: inundatii inundatii romania
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close