Antena 3 CNN Actualitate După secetă, sătenii din Cuied beau apă de ploaie (VIDEO)

După secetă, sătenii din Cuied beau apă de ploaie (VIDEO)

După secetă, sătenii din Cuied beau apă de ploaie <font color=red>(VIDEO)</font>
23 Sep 2007   •   19:00

Pentru 800 de suflete, dintr-un sat arădean, apa vine doar din cer. Pământul e atât de uscat, încât fântânile, chiar săpate la zeci de metri, nu scot la suprafaţă nici măcar un strop. Localnicii s-au obişnuit să bea apă de ploaie. Chiar dacă ştiu că nu e tocmai sănătoasă, o adună, picătură cu picătură.

Satul Cuied e la doi paşi de Arad, deloc departe de civilizaţie, dar oamenii trăiesc ca acum câteva sute de ani. Pământul nu le dă apă, iar fântânile sunt pline doar cu apă de ploaie, şi aceea adunată cu greu. ?Suntem un sat european şi bem apă de la burlan, am ajuns, copiii noştri să bea apă cu viermi, să nu avem cu ce spăla hainele? spune unul dintre săteni.

Localnicii sunt crescători de animale. Lipsa apei îi face însă pe tot mai mulţi să renunţe la vite. Ca să trăiască normal, comunitatea ar avea nevoie de 24 de miliarde de lei. Reţeaua de apă e la 7 kilometri distanţă. Banii ar putea veni de la Guvern. Mai simplu ar fi ca ei să fie daţi din fonduri europene. Autorităţile judeţene ar trebui să-l convingă pe proprietarul reţelei de apă, primăria oraşului Sebiş, să acceseze fonduri Phare.

ÎN CUIED SINGURA SURSĂ DE APĂ ESTE APA DE PLOAIE 

Observator

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close