Antena 3 CNN Actualitate "Eclipsa monstruoasă" de miercuri va cufunda în întuneric peste două miliarde de oameni (VIDEO)

"Eclipsa monstruoasă" de miercuri va cufunda în întuneric peste două miliarde de oameni (VIDEO)

"Eclipsa monstruoasă" de miercuri va cufunda în întuneric peste două miliarde de oameni (VIDEO)
20 Iul 2009   •   19:27

Cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului nostru va avea loc în mai puţin de două zile. A primit deja un nume: ?eclipsa monstruoasă", pentru că va cufunda în întuneric peste două miliarde de oameni.

Miercuri dimineaţa, la 06:23 ora Indiei, aproximativ 03:50, ora României, în India se va face, din nou, noapte. Una după alta, intră apoi în întuneric Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, iar la 14:58, ora României, China. Perioada întunecată va dura 3-4 minute în India şi aproximativ 5 minute în China.

Specialiştii spun că această eclipsă este o experienţă unică în viaţă. Niciunul dintre noi nu va trăi suficient de mult pentru a vedea una asemănătoare. Într-o zonă puţin locuită din Pacific, Soarele va fi complet acoperit de Lună timp de şase minute şi 39 de secunde. Acest record de durată va fi doborât abia peste 120 de ani.

În bezna care se lasă în timpul eclipsei, vechile mituri indiene şi chineze capătă putere. Majoritatea asiaticilor cred că dispariţia astrului aduce un pericol uriaş pentru întregul univers. Dacă soarele, regele stelelor, "este bolnav", atunci ceva foarte grav se va petrece în lume.

În mitologia hindusă, se spune că în timpul eclipsei soarele este înghiţit de doi demoni, Rahu şi Ketu. Răul se dezlănţuie atunci asupra pământului. Ca să scape oamenii sunt sfătuiţi să stea în casă şi să se roage, fără să mânănce sau să bea.

Pe vremea Chinei imperiale se credea că eclipsele prevestesc catastrofe naturale sau chiar moartea împăratului. Asemenea credinţe nu au dispărut însă, în epoca modernă, superstiţiile sunt înlăturate una câte una de ştiinţă. Tot mai multă lume priveşte o eclipsă ca pe un spectacol grandios al cerului.

Dacă miercuri va fi vreme bună, peste două miliarde de oameni vor putea urmări un spectacol impresionant.


Observator

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM imediată de ploi torențiale, vijelii și grindină!
x close