Antena 3 CNN Actualitate Eclipsă parţială de Lună, vizibilă sâmbătă noapte în România

Eclipsă parţială de Lună, vizibilă sâmbătă noapte în România

Eclipsă parţială de Lună, vizibilă sâmbătă noapte în România
16 Aug 2008   •   14:19

În seara zilei de sâmbătă spre duminică va avea loc o eclipsă parţială de Lună. Aceasta va fi vizibilă în întregime de pe teritoriul Romaniei. Fazele eclipsei sunt după cum urmează potrivit orei de vară: intrarea Lunii în penumbră, la ora 21.24; începutul eclipsei parţiale, 22.36; faza maximă 00.10; sfârşitul eclipsei parţiale 01.44; ieşirea Lunii din penumbră 02.55. Faza maximă va fi de 81,3%.

Eclipsa este vizibilă în Europa, Asia, cu excepţia zonei de est, Africa, Australia, Antarctica, sudul Groenlandei, estul Americii de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, sud-estul şi sud-vestul extrem al Ocenului Pacific.

Eclipsele de lună, se produc atunci când luna intră în ?umbra? Pământului. Spre deosebire de cele de soare, pot fi văzute din orice punct de pe glob, cu condiţia ca în locul respectiv să fie noapte şi cer senin. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem ?citi? particularităţile atmosferei Pământului.

Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Agerpres

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close