Antena 3 CNN Actualitate Economiştii cred că Guvernul a pregătit un buget fantezist

Economiştii cred că Guvernul a pregătit un buget fantezist

Economiştii cred că Guvernul a pregătit un buget fantezist
23 Oct 2008   •   10:50

Fondul Monetar Internaţional a cerut statelor sud-est europeană să schiţeze planuri de prevenire a crizei economice. Cu toate acestea, bugetul pregătit de cabinetul Tăriceanu este "fantezist" şi nu dă semne că se bazează pe vreun astfel de plan. Oricum, economiştii avertizează că o risipă de bani ca cea din ultimul an şi perspectiva unor majorări salariale în bloc ar fi greşeli majore care ar arunca România în haos economic. Deşi are de gând să tempereze aceste porniri, premierul se bazează pe cifre economice mult prea optimiste.
Practic, previziunile pe care îşi întemeiază Guvernul calculele nu ţin cont deloc de încetinirea economică pe care toţi experţii o consideră inevitabilă. Guvernul a amânat aprobarea acestui proiect, iar premierul a început să dea semne de precauţie, anunţând renunţarea dotări cu autovehicule, iar pensiile şi salariile vor creşte în măsura performanţelor economice.
Totuşi, Guvernul Tăriceanu se bazează în proiectul său pe o creştere economică de 6 % şi pe un deficit bugetar de 2% în 2009, cu venituri şi cheltuieli similare sau chiar mai mari decât cele din 2008. Cifrele sunt mult prea optimiste, iar un buget bazat pe ele ar putea sa producă surprize neplăcute, spun economiştii, citaţi de România Liberă . Ei consideră că o creştere de 4% este mai aproape de adevăr.
"Acest buget este fantezist, este un scenariu optimist. Guvernul nu are un plan B. Nu poţi să spui că vei avea şomaj sub 4%, adică mai puţin ca anul acesta, când foarte multe firme vor da faliment", spune Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată. Iar fostul ministru al Finanţelor, liberalul Daniel Dăianu crede că Guvernul a dorit "să se întindă mai mult decât îi ajunge plapuma. Perioada 2009-2010 va fi foarte grea. Chiar dacă noi nu vom intra în recesiune, ritmul creşterii economice va încetini. Guvernul trebuie să ofere un buget cât mai raţional şi realist".
Iar Ionuţ Popescu, alt fost ministru al Finanţelor observa: "Guvernul nostru nu are nişte priorităţi clare. S-a purtat iresponsabil?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close