Antena 3 CNN Actualitate Economistul Bența, predicție dură pentru români după prăbușirea leului: Efectele deprecierii monedei naționale

Economistul Bența, predicție dură pentru români după prăbușirea leului: Efectele deprecierii monedei naționale

Adrian Bența a vorbit despre prăbușirea leului și a lansat o previziune economică dură pentru români. Economistul susține că principala cauză a ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic este faptul că noi trăim ”cam pe datorie”.

Economistul Bența, predicție dură pentru români după prăbușirea leului: Efectele deprecierii monedei naționale
21 Feb 2020   •   09:49

”Avem un deficit al balanței comerciale în sensul că importăm foarte mult, mai mult decât exportăm. Ca și cauză conjuncturală, cam toate monedele din jurul României s-au depreciat. Cauza principală e că noi trăim cam pe datorie. Atunci, este normal să avem o cerere mai mare de valută, ceea ce duce la deprecierea leului. Cred că BNR n-a intervenit de data aceasta și a lăsat piața liberă. Poate să fie și asta o cauză. 

Banca Națională nu poate să intervină împotriva cursului natural al economiei naționale, pentru că se pune întrebarea dacă este bine pentru țară să cheltui valuta țării ca să sprijini importatorii. Fiecare-și face afacerea cum poate, iar, când cineva vrea să-ți dea o mână de ajutor, dar cheltuind valuta națională a României, nu știu dacă este neapărat bine și corect.

Noi putem face predicții, dar un actor nevăzut e BNR și cred că dacă lași leul singur, cu siguranță vom ajunge la un 4,9 - 5 lei/euro, dar nu cred că se va lăsa, de sine stătătoare această depreciere a prețului valutar. Dacă ar fi să-l lăsăm liber, fără să intervină nimeni, cu siguranță, se va deprecia mult. Eu cred BNR îl va păzi și nu vom atinge 4,85 până la sfârșitul anului.” a spus Adrian Bența, la Digi24, în această dimineață. 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close