Antena 3 CNN Actualitate Ediție eveniment Sinteza Zilei: Șeful comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, răspunde întrebărilor lui Mihai Gâdea

Ediție eveniment Sinteza Zilei: Șeful comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, răspunde întrebărilor lui Mihai Gâdea

Ediție eveniment Sinteza Zilei: Șeful comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, răspunde întrebărilor lui Mihai Gâdea
26 Ian 2017   •   22:53

Adrian Țuțuianu, șeful comisiei de control a activității SRI, a fost invitatul lui Mihai Gâdea, joi seară, într-o ediție eveniment Sinteza Zilei. Țuțuianu a explicat că, din câte știe, nu au mai avut loc audieri atât de lungi în comisie cum au fost cele de miercuri.

"Am început la ora 11:00, am încheiat pe la ora 18:00 și încă o conferință de presă, de aproximativ o oră. Eu am fost parlamentar în perioada 2008 – 2012, nu am făcut parte din această comisie, știu că au mai existat audieri, de-a lungul timpului, dar se pare că o audiere atât de lungă nu a mai fost. Cel puțin în ultimii ani."

Adrian Țuțuianu a explicat că a adresat mai multe întrebări conducerii SRI, referitoare la Sebastian Ghiță, Florian Coldea dar și sistemul SRI și a propus realizarea unui cod deontologic, pentru a stabili cât de departe se poate merge cu anumite relații.

Șeful comisiei de control SRI a dat detalii despre Sebastian Ghiță și de ce era atât de important pentru serviciul de informații:

"Am întrebat și eu ce calitate a avut, de ce a fost prezent în anumite locații. Pentru perioada 2012 - 2016, răspunsul a fost mai ușor, pentru că domnul Ghiță a fost secretar al acestei comisii și a fost prezent și în anumite momente publice. Am întrebat și eu în ce calitate a fost anterior de anul 2012. Am primit două răspunsuri de tipul "nu a fost acoperit" și a doua "a fost prezent în calitate de persoană care avea informații cu relevanță pentru securitatea națională". Asta mi s-a spus și mie."

Totuși, Țuțuianu a recunoscut că nu știe dacă Sebastian Ghiță avea contracte încheiate cu Serviciul Român de Informații:

"Nu este foarte clar dacă avea și contracte cu SRI, nu am intrat în această discuție. Dar această temă a creat și o problemă majoră SRI, mai ales la nivel de imagine. Va fi greu de recuperat și reparat această imagine. Pe de altă parte, cred că dacă nu avem o normă internă care să sancționeze acest tip de comportament, eu am folosit expresia "la limita deontologiei profesionale", nu mi se pare normal să existe relații strânse de acet tip între cel care controlează și cel care este controlat. Cred că trebuie să existe o raportare corectă."

Mihai Gâdea a punctat că Sebastian Ghiță a vorbit despre întâlniri în sediul SRI, cu generalul Coldea, la care ar fi participat și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Da, subiectul întâlnirilor cu generalul Coldea a fost clarificat. Cât despre doamna Kovesi, răspunsul comisiei a fost că întâlnirile au existat doar în momente cu caracter oficial, aniversări sau alte asemenea. Comisia de control nu a confirmat întâlnirea de la Sinaia", a explicat Adrian Țuțuianu.

Cât despre autenticitatea înregistrărilor pe care apare fostul președinte Traian Băsescu, Țuțuianu a explicat că subiectul nu este închis și că ar fi nevoie de mai multe audieri.

"Ne-am gândit că ar fi utilă prezența domnului Ghiță, chiar a domnului Ponta, care și-a exprimat public disponibilitatea de a veni la audieri și chiar și a fostului președinte Traian Băsescu. Am comunicat foarte clar că această investigație nu s-a încheiat. Eu cred că este foarte important să știm dacă înregistrarea cu Traian Băsescu este corectă. Dânsul a spus că este adevărat, dar că este prelucrată înregistrarea", a explicat șeful comisiei. 

Țuțuianu a explicat că există o colaborare între Ministerul Public și SRI, parafată în anul 2009.

"Ministerul Public și SRI semnează în 2009 un protocol. Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Existența echipelor mixte este confirmată deja public. Din răspunsul dat ieri la Comisie, colaborarea generalului Coldea cu doamna Kovesi, pare să fie una instituțională. Dar vom vedea mai exact după ce vom aprofunda analiza noastră. Eu cred că suntem doar la faza în care am luat contact cu problema, am discutat câteva aspecte, am primit câteva răspunsuri, avem astăzi o nouă strategie națională de apărare. Ce știm cert este că s-a încheiat în 2009, că acel protocol a produs efecte până în anul 2016 și mi s-a spus ieri, în cadrul ședinței, că există un protocol încheiat în baza unei ordonanțe a guvernului Cioloș. Acel document mi s-a spus că este public, vom cere și analiza aceste lucruri în comisie. Vă asigur că nu voi fi toată ziua prin studiouri TV, dar când am ceva de comunicat, voi comunica."

Protocolul secret între Ministerul Public și SRI

Reporterul Antena 3 Ana Maria Roman a prezentat, în cadrul emisiunii, un protocol secret încheiat între Ministerul Public și SRI, un protocol care a creat un scandal imens. Interesant este că răspunsul de la CSAT diferă foarte tare față de ce transmit Ministerul Public și SRI. Și în acest conflict intră și alte organizații. În plus, Ana Maria Roman a detaliat și documentul prezentat de Răzvan Dumitrescu, în emisiunea Subiectiv, referitor la protocolul încheiat între Direcția Națională Anticorupție și Inspectoratul general pentru Imigrări care dă libertate procurorilor DNA să acceseze oricând datele străinilor veniți în țară.

Iată despre ce este vorba:

În ce domenii există acoperiți?

În fine, a fost atins și subiectul agenților acoperiți. Agenți care pot activa în mai multe domenii esențiale în statul român. Mihai Gâdea a întrebat în ce domenii activează acești agenți. Iată răspunsul șefului comisiei de control a activității SRI:

"Răspunsul foarte ferm dat de domnul director Hellvig este că nu există la acest moment acoperiți în justiție și acest lucru oricum este interzis de lege. Acei oameni nu au voie să fie acoperiți, să fie colaboratori sau agenți ai vreunui serviciu de informații. Ni s-a comunicat ieri că CSM a fost beneficiar al unor informații de acest tip – există o procedură legală. Cât despre politică, ni s-a spus că nu există în partide politice ofițeri acoperiți. Apoi, în presă – ofițeri acoperiți se recrutează din orice alte medii din societate, cu excepții unde este interzis. Un om de presă, din perspectiva unui serviciu de informații, poate fi foarte util. La acest moment, nu există interdicție pentru servicii secrete să încerce să aibă oameni din presă.", a explicat Adrian Țuțuianu.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close