Antena 3 CNN Actualitate Subiectiv: DNA, protocol controversat cu Inspectoratul pentru Imigrări. Documentele din mapa străinului, la dispoziția oricărui procuror

Subiectiv: DNA, protocol controversat cu Inspectoratul pentru Imigrări. Documentele din mapa străinului, la dispoziția oricărui procuror

Subiectiv: DNA, protocol controversat cu Inspectoratul pentru Imigrări. Documentele din mapa străinului, la dispoziția oricărui procuror
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
26 Ian 2017   •   20:12

Răzvan Dumitrescu a prezentat, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3, un protocol încheiat între Direcția Națională Anticorupție și Inspectoratul general pentru Imigrări care dă libertate procurorilor DNA să acceseze oricând datele străinilor veniți în țară.

Potrivit protocolului, care a fost încheiat la data de 29 septembrie 2016, are drept obiectiv ”stabilirea unui set unitar de reguli, cerințe tehnice și organizatorice adecvate pentru reglementarea aplicării unitare a măsurilor necesare interogărilor asupra datelor stocate în Sistemul Informatic de Management al Străinilor, S.I.M.S., precum și asupra documentelor din mapa străinului, stocate în Sistemul de Management al Documentelor, EDOC, interogări realizate de către procurori și ofițeri de poliție judiciară care își desfășoară activitatea în DNA.

DNA, acces cu cont de utilizator și parolă la bazele cu date confidențiale

Potrivit documentului, Inspectoratul General pentru Imigrări va asigura, în funcție de posibilitățile tehnice de care dispune, accesul la SIMS și EDOC, la nivel de consultare, pe bază de cont de utilizator și parolă, persoanelor desemnate în acest scop din cadrul DNA, precum și pe bază de web-service.

În schimb, DNA va folosi datele obținute în urma interogării SIMS și EDOC în interesul soluționării cauzelor penale aflate în lucru, cu respectarea dispozițiilor privind confidențialitatea datelor.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, președintele GIP Mugur Ciuvică a arătat că ar înțelege rostul unui astfel de protocol încheiat cu cei de la SRI, pentru a se ține evidența străinilor intrați în țară, însă nu vede de ce procurorii anticorupție ar fi interesați de datele personale ale cetățenilor străini.

×
Subiecte în articol: DNA Răzvan Dumitrescu Subiectiv
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close