Antena 3 Actualitate Educație BAC toamnă 2019. Eleva exclusă de la Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul a învins definitiv Inspectoratul Şcolar

BAC toamnă 2019. Eleva exclusă de la Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul a învins definitiv Inspectoratul Şcolar

de S.T.    |    20 Aug 2019   •   10:41
BAC toamnă 2019. Eleva exclusă de la Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul a învins definitiv Inspectoratul Şcolar

BAC toamnă 2019. Eleva din Alba Iulia exclusă din Bacalaureat după ce a intrat cu telefonul şi i-a sunat în timpul examenului a câştigat definitiv procesul cu Inspectoratul Şcolar, prin care a solicitat suspendarea deciziei de sancţionare. 

BAC toamnă 2019. Curtea de Apel Alba Iulia a respins luni, 19 august, recursul formulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba la decizia Tribunalului, scrie adevarul.ro.

BAC toamnă 2019. „Respinge recursul declarat de pârâtul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba împotriva sentinţei administrative nr. 390/CAF/2019, pronunţate de Tribunalul Alba– Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă în dosar nr. 1411/107/2019, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 19.08.2019”, se precizează în minuta hotărârii definitive.

BAC toamnă 2019. Eleva (P. Denisa) putea oricum să participe la Bacalureatul care începe în această săptămână, în lipsa unei hotărâri la Curtea de Apel, în condiţiile în care decizia.

BAC toamnă 2019. Iniţial, procesul trebuia să se judece în 21 august, însă, la solicitarea Inspectoratului Şcolar, a fost schimbat termenul pentru 19 august. Decizia de sancţionare prin care a fost exclusă din examen prevedea şi faptul că tânăra nu mai putea să participe timp de 2 ani la Bacalaureat.  

BAC toamnă 2019. În acţiunea depusă la instanţă, absolventa a precizat că potrivit repartizării candidaţilor, aşa cum a fost aceasta întocmită în prealabil şi afişata pe data de 12 iunie 2019, urma să se prezinte pentru susţinerea probei de competenţe lingvistice la Limba Engleză la ora 17.00. Datorită organizării defectuoase şi a neprezentării altor candidaţi, nu a fost respectată repartizarea pe ore, aşa cum a fost aceasta prestabilită, reclamanta primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susţină proba de engleză, întrucât nu sunt candidaţi şi ”comisia stă degeaba şi profesorii sunt nervoşi”.

BAC toamnă 2019. În aceste condiţii, s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă şi să ajungă cât mai repede, deşi nu era încă ora la care a fost programată să susţină examenul. În graba mare reclamanta şi-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate şi alte obiecte personale ale altor candidaţi, uitând cu desăvârşire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar. Tânăra a precizat că situaţia s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispoziţiile cuprinse în Metodologia organizării examenului naţional privind organizarea si desfăşurarea examenului de bacalaureat, şi, mai ales, din cauza grabei şi a emoţiilor, fără să existe nici un moment intenţia de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral.   

BAC toamnă 2019. În final, magistratul de la Tribunalul Alba a dat dreptate absolventei de liceu. ”(...) În primul rând, este de remarcat faptul că procesul verbal din data de 12.06.2019 menţionează doar că a existat o şedinţă de instruire a elevilor candidaţi la Proba C – de evaluare a competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională, fără a se indica expres cu privire la ce aspect s-a efectuat instruirea. (...) Apoi, cu privire la tentativa de fraudă este de reţinut că din înregistrarea pusă la dispoziţia instanţei de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a şi sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silenţios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului”, se afirmă în motivarea deciziei. Magistratul mai susţine că nu poate fi ignorat nici faptul că reclamanta a fost primită pentru susţinerea probei în jurul orei 12.00, deşi era programată în acest sens pentru ora 17.00, în condiţiile în acre regulamentul prevede că absolvenţii intră în examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.  

BAC toamnă 2019. ”Prin interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat aceasta este privată de dreptul de a urma cursurile de învăţământ superior, fiindu-i afectat în mod ireparabil dreptul de acces la o profesie şi de a avea o carieră. Prejudiciul este cu atât mai evident cu cât reclamanta a urmat cursurile unui liceu de artă, or imposibilitatea de a continua la un nivel superior învăţământul de timp vocaţional determină în mod cert efecte negative raportat la abilităţile dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu. Pe de altă parte, este de notorietate că în cultura noastră, ca naţiune, faptul de a nu promova Bacalaureatul anul absolvirii liceului, pentru persoana care urmăreşte acest lucru, echivalează cu «pierderea unui an din viaţă» astfel că şi din această perspectivă, prejudiciul resimţit de reclamantă nu se impunea a fi dovedit”, se mai susţine în motivare. Î

BAC toamnă 2019. În paralel, tânăra a depus şi o cerere de anulare a deciziei, însă, în condiţiile în care va participa la Bacalaureat şi va promova examnul la sesiunea ce începe în această săptămână, procesul respectiv va rămâne fără obiect.

Calendar BAC 2019. Sesiunea august - septembrie 2019

15 - 19 iulie 2019 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
26 iulie 2019 Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
21 august 2019 Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
22 august 2019 Limba și literatura maternă - proba E.b) – proba scrisă
23 august 2019 Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
26 august 2019 Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
27, 28 august 2019 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
- proba A
29 august 2019 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
- proba B
30 august, 2 septembrie
2019
Evaluarea competențelor digitale - proba D
2 – 3 septembrie 2019 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație
internațională - proba C
3 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea
contestațiilor (orele 12.00 - 16.00)
3 - 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestațiilor
7 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor finale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close