Antena 3 CNN Actualitate Educație FACIAS, mesaj tranșant privind numărul elevilor înscriși la examen: "Nu pandemia este de vină, ci autoritățile statului"

FACIAS, mesaj tranșant privind numărul elevilor înscriși la examen: "Nu pandemia este de vină, ci autoritățile statului"

Bacalaureat 2022. Statul român încalcă dreptul la educație și nu pare preocupat să rezolve această problemă, arată Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) într-un comunicat de presă, pornind de la informația că unul din patru elevi nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat.

FACIAS, mesaj tranșant privind numărul elevilor înscriși la examen: "Nu pandemia este de vină, ci autoritățile statului"
Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    09 Iun 2022   •   20:00

Bacalaureat 2022. "Educația este un drept universal al omului, un drept garantat prin Constituție. Și, cu toate acestea, ce face statul român pentru a se asigura că acest drept fundamental este respectat? Și astăzi suntem țara din UE cu cea mai mare rată a abandonului școlar.

Avem nevoie de măsuri concrete și rapide, pentru a ne asigura că o astfel de situație nu se va repeta. Ne exprimăm speranța că, măcar în ceasul al doisprezecelea, factorii de decizie vor avea înțelepciunea și inspirația de a acționa unitar, coordonat, pentru a evita un dezastru", spune FACIAS.

Nu pandemia este vinovată de ce se întâmplă astăzi în România, ci politicile publice lipsite de viziune și coerență din ultimii 30 de ani, mai afirmă FACIAS.

„Nu pandemia este de vină pentru această situație, ci vina aparține exclusiv autorităților statului și celor care au condus timp de trei decenii destinele învățământului românesc. Nu trebuie să ne uităm la cifrele din anii trecuți, dar dacă vrem să o facem, atunci putem spune că în 2021, atunci când am avut lockdown și stare de urgență, procentul elevilor care nu s-au înscris la bacalaureat a fost sensibil mai mic decât anul acesta.

Simptomele le-am văzut de ani de zile, le știm, însă în continuăm să asistăm impasibili la un fenomen care ucide viitorul pentru zeci și sute de mii de tineri. Statul român nu face nimic concret pentru a corecta această situație, pentru a salva ce se poate salva și pentru a se asigura că viitorul copiilor și tinerilor din această țară nu este pus în pericol”, subliniază FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS mesaj examen Bacalaureat 2022
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close