Antena 3 CNN Actualitate Elena și Sebi, copiii care învață la lumânare, au impresionat o Românie întreagă

Elena și Sebi, copiii care învață la lumânare, au impresionat o Românie întreagă

Povestea Elenei şi a lui Sebi, doi copii săraci din Botoşani care învaţă în condiţii de neimaginat a impresionat o Românie întreagă.

Elena și Sebi, copiii care învață la lumânare, au impresionat o Românie întreagă
de Dana Conerth    |    Cătălin Onofrei    |    08 Iun 2020   •   13:26

După reportajul difuzat de Antena 3, Elena, copila de 13 ani care citeşte la lumina lumănării şi Sebi, băiatul care se pregăteşte să devină medic, au câştigat o mulţime de prieteni.

Uliţele ce duc spre casele lor au fost bătute de oameni care au vrut să-i cunoască şi să-i ajute, iar spre Botoşani au plecat zeci de colete cu haine şi cârţi.

Elena e fetiţa care i-a amintit unui ministru că orice copil are dreptul la educaţie. Iar cuvintele ei au declanşat o adevărată lecţie de umanitate.

Elena şi Sebi îndrăznesc să viseze la o viaţă complet diferită. Sunt doi copii din două sate ale României pentru care nu există bariere în calea dorinţei lor de a învăţa carte. Chiar dacă pe uliţa lor nu a ajuns curentul electric sau Internetul.

Elena și Sebi, copiii care învață la lumina lumânării în era internetului: 'Toți avem dreptul la educație'

Nu au avut părinţii bani să cumpere lumânări pentru câte ore ar fi vrut Elena să citească. Neputinţa şi-au înecat-o în lacrimi. 

Nimeni nu ştie nici câte nopţi s-au frământat părinţii lui Sebi, să strângă un ban pentru un telefon care să-l ajute pe băiatul lor să ţină pasul cu şcoala online. 

Acum câţiva ani, o furtună le-a distrus casa, iar de atunci, fiecare ban în plus s-a dus pe materiale de construcţii.

Ajutorul însă a venit pe neaşteptate. O profesoară din Constanţa le-a trimis celor doi copii câte o tabletă, după i-a văzut la Antena 3.

 

Visul celor doi copii a declanşat un val de emoţie şi de mobilizare. Mai mulţi elevi din Câmpulung Muscel au împachetat 70 de colete cu haine, cărţi şi cadouri pentru Elena şi Sebi.

"Sunt o generaţie tare faină de copii, le trebuie doar o scânteie. A fost de ajuns să le arăt materialul realizat de voi şi a venit din partea lor toată organizarea, ideile, lucrul de materiale care credeau ei ca sunt necesare. Si nu este nevoie doar de partea materiala. Important este ca Elena, Sebi şi alţi copii ca ei să primească încredere. Încredere că pot fi sprijiniti. La modul concret, nu pe vorbe", a declarat Camen-Victoria Bârloiu, preşedintele unei fundaţii din Câmpulung Muscel.

Maşina încărcată cu daruri a oprit mai întâi în poarta Elenei. Pentru fetiţa de 13 ani, fiecare colet a însemnat o bucurie pentru care abia a reuşit să-şi adune cuvintele. 

Pentru că în casa Elenei nu a ajuns încă lumina, fetiţa va locui o vreme la bunica. Doi muncitori au început deja să-i amenajeze gratuit camera. 

Oameni buni s-au adunat şi în jurul familiei lui Sebi. Un bărbat din Iaşi îi va plăti băiatului o bursă lunară, până va deveni medic. Iar Sebi pare să aibă drumul deja hotârât.

Din cutiile cu daruri pe care le-a primit, băiatul de 15 ani a zăbovit cel mai mult printre cărţi, în timp ce fraţii mai mici s-au bucurat de... primele jucării. 

Picătura de umanitate poate mişca o mare de nepăsare. Asta şi-au spus toţi cei care prin gesturi mici au adus speranţa în viaţa celor doi copii.

×
Subiecte în articol: Botoșani

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close