Antena 3 CNN Actualitate Elevii contestă măsurile anunțate de Klaus Iohannis privind începerea noului an școlar. ”Suntem puși în pericol”

Elevii contestă măsurile anunțate de Klaus Iohannis privind începerea noului an școlar. ”Suntem puși în pericol”

Asociațiile de elevi sunt nemulțumite de noile măsuri anunțate de Klaus Iohannis privind redeschiderea școlilor. Mai mult decât atât, elevii contestă și propunerea ministrului Educației, Monica Anisie, de a închide unitățile de învățământ acolo unde media ultimelor zile este de 3 sau mai multe cazuri la mia de locuitori.

Elevii contestă măsurile anunțate de Klaus Iohannis privind începerea noului an școlar. ”Suntem puși în pericol”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    06 Aug 2020   •   10:24

Elevii spun că dacă lucrurile rămân în forma anunțată de președintele Klaus Iohannis, atunci ei se simt puși în pericol, însă se referă și la cei care lucrează în unitățile de învățământ. 

Într-un comunicat transmis de 4 asociații de elevi, din București - Ilfov, Maramureș, Constanța și Vâlcea, se arată că o eventuală decizie de suspendare a cursurilor luată în cazul în care se înregistrază un număr mare de cazuri ar fi o decizie luată mult prea târziu ”având în vedere rapiditatea cu care se răspândește acest virus”. 

Elevii mai vorbesc și despre faptul că în zonele urbane capacitatea de testare este foarte mică, motiv pentru care situația epidemiologică nu va fi una reală, astfel încât Comitetele Județene pentru Situații de Urgență nu vor putea lua deciziile corecte. 

Klaus Iohannis: Primul lucru important pentru elevi și părinţi: pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar

Vă reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie: ”Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală.”

”Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează.  Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.

Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.

Klaus Ioahnnis, cele trei scenarii după care elevii vor putea merge la școală începând cu 14 septembrie

Președintele a anunțat că școlile vor funcționa în funcție de 3 scenarii, stabilite în funcție de numărul de bolnavi din localitatea respectivă.

- Scenariul VERDE înseamnă că în localitatea respectivă este mai puțin de o persoană infectată cu Covid-19, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. ”Toți elevii merg la școală, se țin cursuri normale.”, precizează președintele.

- Scenariul GALBEN - 1-3 persoane infectate, în medie, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori: ”O parte din activități se țin în școală și o parte în online. Grădinițele și primarul merg la școală, clasele ce se pregătesc de examene merg la școală, iar celelalte clase trebuie să facă loc de distanțare.”

- Scenariu ROȘU - mai mult de 3 cazuri, în medie, în ultimele zile. ”Școala se închide de tot, se învață doar online.”

Scenariul pentru fiecare școală urmează să fie stabilit de autoritățile locale.

Monica Anisie, ministrul Educației: "În cazul scenariului verde, școala va fi obligatorie, nu opțională"

Monica Anisie a vorbit, la Antena 3, despre reînceperea anului școlar, după anunțul președintelui Klaus Iohannis potrivit căruia școlile vor începe de la data de 14 septembrie. Aceasta a încercat să explice fiecare scenariu în parte, dar să facă lumină și în cazul celorlalte întrebări venite din partea telespectatorilor.

Ceea ce este clar în acest moment este că începem școala. Și este foarte important pentru că ne dorim un învățământ de calitate, dar în același timp ne dorim ca toți elevii și profesorii să fie în siguranță la școală. 

Trebuie să spunem încă de la început tuturor că decizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punct de vedere al infrastructurii dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrația și împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a declarat Monica Anisie la Antena 3.

Monica Anisie: Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală

De asemenea, ministrul a declarat că, în cazul în care va fi nevoie ca școala să se desfășoare în sistem hibrid, adică o parte din activități să se țină în școală și o parte în online, modul de împărțire al elevilor și modul de desfășurare a cursurilor se va lua tot la nivelul conducerii școlii. 

Anisie a mai explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close