Antena 3 CNN Actualitate Elevii din ciclul gimnazial manifestă o oboseală psihică foarte mare

Elevii din ciclul gimnazial manifestă o oboseală psihică foarte mare

Elevii din ciclul gimnazial manifestă o oboseală psihică foarte mare
07 Feb 2008   •   08:32

Şcoala românească ?daunează grav sănătăţii?, arată un studiu al Institutului de Sănătate Publică, realizat în 2007. Din cauza suprasolicitării, tot mai mulţi elevi suferă de tulburări de somn, cefalee şi anxietate. Ministerul Sănătăţii a solicitat Institutului de Sănătate Publică Bucureşti să emită, în regim de urgenţă, un raport privind tulburările de sănătate a elevilor. Raportul va fi prezentat Ministerului Educaţiei, care va fi somat să ia măsuri pentru decongestionarea programelor scolare, susţin jurnaliştii de la Gardianul.

Datele din ultimul studiu al Institutului, realizat anul trecut, sunt extrem de îngrijorătoare. Concluziile cercetării arată că 58% dintre elevii din ciclul gimnazial manifestă o oboseală psihică foarte mare. Mulţi dintre copii susţin că obiectele de studiu prea dificile, volumul de teme este prea mare, iar timpul de odihnă insuficient.

Potrivit studiului, timpul alocat pregătirii leciilor acasă depăşeşte 4 ore pe zi pentru peste 16% dintre elevi, 3-4 ore pe zi pentru 47% dintre ei în timp ce aproape 37% alocă învăţării o oră-două pe zi. În plus, volumul mare de teme necesită o activitate susţinută chiar şi în zilele de de week-end.

17% dintre elevii chestionaţi au declarat că alocă mai mult de 4 ore pentru pregătirea lecţiilor. Mai mult, din cauza volumului şi dificultăţii acestora, pregătirea temelor pentru acasă necesită ajutorul părinţilor pentru 41% dintre elevi.

Autorii studiului subliniază faptul că la apariţia oboselii contribuie şi nerespectarea normelor igienico-sanitare privind întocmirea orarului şcolar, prin nerespectarea pauzelor cu prelungirea orei de curs.

Antena 3

×
Parteneri
O nouă minivacanţă pentru români! Câte zile libere vor avea angajaţii
x close