Antena 3 CNN Actualitate Escrocheriile cutremură sistemul bancar românesc (VIDEO)

Escrocheriile cutremură sistemul bancar românesc (VIDEO)

Escrocheriile cutremură sistemul bancar românesc <font color=red>(VIDEO)</font>
24 Aug 2007   •   19:14
O gigantică escrocherie a cuprins, în ultimii ani, cel puţin cinci bănci importante din România. Numai de la începutul acestui an, din mai multe conturi româneşti au fost furate două milioane de euro, spun surse din rândul anchetatorilor. Schema fraudei presupune complicitatea unor funcţionari bancari şi a unor înalţi ofiţeri din Ministerul de Interne, susţin anchetatorii, care urmăresc simultan mai multe piste. Poliţiştii şi procurorii investighează această afacere scandaloasă de câteva luni - iar săptămâna trecută au făcut şapte arestări într-un dosar care cutremură sistemul bancar naţional.

Una dintre victimele escrocheriei a declarat, în exclusivitate pentru Observator, că a fost păgubită cu 300.000 de dolari, luaţi direct din conturile sale de la Alpha Bank. Femeia de afaceri a vândut un teren cu 1.200.000 de dolari. Banii au ajuns în contul de la Alpha Bank. Depozitul total depăşea 1.500.000, teoretic. Femeia povesteşte că a ?descoperit că au dispărut banii, când m-am dus la ghişeu pentru a ridica extrasul de cont, extras pe care a apărut o sumă mult mai mică, cu câteva sute de mii în minus?.

?În momentul în care eram la ghişeu şi am pus întrebări asupra extrasului, mi s-a spus că banii au fost scoşi din contul meu, de mine, cu o zi înainte, într-o altă localitate.? Şocată, clienta a solicitat o întâlnire cu şefii băncii pentru a cere explicaţii. Între timp, sucursala din teritoriu a trimis la Bucureşti copia de buletin în baza căreia s-a făcut retragerea celor peste 300.000 de dolari.

Corespundeau doar datele din partea de sus a documentului. Fotografia şi restul informaţiilor erau false. Alpha Bank a dat escrocilor doar un sfert din suma solicitată: peste trei sute de mii de dolari. Femeia care a scos ilegal din bancă aceşti bani a fost identificată imediat de politişti. Se numeste Luminiţa Dumitru, zisă ?Grasa?. După ce a reuşit să-l înşele pe funcţionarul de la ghişeu, falsa titulară de cont a mai cerut încă 900.000. Femeia care a furat banii a fost arestată. A recunoscut că a sustras dintr-un cont străin peste 300.000 de dolari. În faţa Instanţei, a spus că regretă şi că vrea în libertate pentru că nu este un pericol public. Nevinovaţi susţin că sunt şi complicii Luminiţei Dumitru.

Reporterii Observatorului au solicitat un punct de vedere oficial conducerii Alpha Bank legat de această fraudă. Răspunsul băncii confirmă hibele sistemului bancar, dar nu suflă o vorbă despre cum a fost posibil ca unui client să îi fie furate din cont peste 300.000 de dolari. ?Instituţiile financiare din România se confruntă cu astfel de situaţii de aproximativ 2 ani. Este impropriu să mai vorbim despre cazuri punctuale?, se arată în răspunsul Alpha Bank.

După mai bine de o săptămână de stres, victima şi-a recuperat banii -

Observator

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close