Etapa a doua de vaccinare începe vineri! Acestea sunt persoanele care se pot imuniza în perioada următoare!

de Laura Dinu    |    15 Ian 2021   •   08:10
Etapa a doua de vaccinare începe vineri! Acestea sunt persoanele care se pot imuniza în perioada următoare! hepta

A doua etapă de vaccinare începe cu haos și confuzie. Cele 750 de centre de vaccinare promise nu sunt gata, primarii nu au bani să plătească medicii, pentru că ordonanța care stabilește acest lucra va fi adoptată astăzi de Guvern. Mai mult decât atât, abia de la ora 15.00, medicii ar urma să înceapă să încarce în platformă numele doritorilor.

Toate centrele din țară au fost amenajate în baza unei ordonanțe de urgență care încă nu există. Astăzi va fi adoptat actul care stabilește sursele de finanțare pentru dotarea lor și pentru personalul medical. 

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că sunt pregătite în jur de 310 centre, deși au fost promise 750. Autoritățile spun că vor fi imunizate peste 1 milion de persoane în această etapă. 

”Pentru luna februarie și martie, împreună vom avea circa 2 milioane de doze de la Pfizer și circa 400.000 de doze de la compania Moderna. Deci, din acest punct de vedere, noi putem asigura, pe lângă ce avem acum, circa 1,4 milioane de persoane”, spune medicul Valeriu Gheorghiță. 

Însă aceste centre de vaccinare care vor fi pregătite de mâine, dar vor începe efectiv activitatea de vaccinare de luni, 18 ianuarie, conform estimărilor, ar putea să asigure vaccinarea a circa 21.000 de persoane. 

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în etapa a II-a a strategiei de vaccinare este inclusă populația la risc, reprezentată de adulții cu vârsta peste 65 de ani și de persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

„În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA”, a transmis CNCAV, potrivit Mediafax

Potrivit CNCAV, tot în această etapă sunt cuprinși lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
Personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
Unități de producție, transport și distribuție gaze;
Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
Transport de persoane și mărfuri;
Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
Personalul poștal și din servicii de curierat;
Personalul cultelor religioase;
Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Președintele Klaus Iohannis se va vaccina public astăzi

Și președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina public vineri, pentru a marca debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare. El spune că ar fi dat un mesaj greșit dacă „s-ar fi băgat în față”.

„Vineri, 15 ianuarie, începe a doua etapă, în care e prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învățământ, persoanelor peste 65 de ani, a persoanelor cu comorbidități, a celor peste 65 de ani și a personalului numit esențial, de exemplu Administrația Prezidențială, Guvernului așa mai departe. Pentru a marca debutul, eu mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close