Antena 3 CNN Actualitate Buzunarele românilor ameninţate de criza politică. Euro măreşte ratele la bănci şi chiriile

Buzunarele românilor ameninţate de criza politică. Euro măreşte ratele la bănci şi chiriile

Criza politică aruncă în aer și valoarea euro care crește de la o zi la alta, iar pentru români asta înseamnă creșterea ratelor, a facturilor, chiriilor, a prețurilor, mașinilor sau a apartamentelor. Analiștii economici susțin că BNR a protejat leul până acum, dar evoluția lui a scăpat de sub control.

Buzunarele românilor ameninţate de criza politică. Euro măreşte ratele la bănci şi chiriile
Sursa foto: Getty Images
de Cristi Popovici    |    04 Sep 2021   •   19:19

4,84 lei era un euro anul trecut pe vremea aceasta. În acest moment valoarea unui euro este 4.94 lei, cu o diferență de 10 bani.

Transpusă în realitate această diferență de schimb valutar înseamnă un plus de 35 de lei în fiecare lună aplicată la o chirie de 350 de euro. 

În cazul unui apartament cu valoarea de 100.000 de euro diferența aceasta de schimb valutar aduce un plus de 10.000 de lei.

Dar valurile de scumpiri cuprinde toate domeniile. Le resimt din plin și românii care au ratele la bănci în euro și salariile în lei. Şi la hipermarket plătim mai mult din vreme ce produsele din import sunt achiziționate în euro.

Buzunarele românilor ameninţate de criza politică

„Ce cumpărai anul trecut cu 200 de lei, nu mai iei anul acesta" spune un bărbat.

„Noi suntem pensionari și imaginați-vă că 10 lei pentru noi contează foarte mult, suntem foarte dezamăgiți", spune o pensionară.

Și facturile operatorilor de internet și telefonie mobilă sunt mai mari. Unii operatori le-au transmis clienților că au mărit abonamentele cu 1 euro. În aceste condiții intervenția pe piață a Băncii Naționale este crucială.

„Dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici BNR nu va putea să susțină continuu”

„Leul a fost apărat, protejat de Banca Națională. Prin urmare aștept ca și în continuare, în perioada următoare leul să fie protejat de Banca Națională. Sigur că dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici Banca Națională nu va putea să susțină continuu pentru că ăsta este efectul economiei naționale. Însă mă aștept în continuare ca euro să fie aparat de BNR" spune Adrian Bența analist politic

Într-un clasament al scumpirilor pe primele locuri sunt electricitatea, gazele, uleiul și tutunul.

×
Subiecte în articol: criza politica euro rate bănci chirii
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close