Antena 3 CNN Actualitate Euroalegerile şi referendumul pot fi fraudate uşor

Euroalegerile şi referendumul pot fi fraudate uşor

Euroalegerile şi referendumul pot fi fraudate uşor
23 Noi 2007   •   07:14

Alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe tema votului uninominal, care vor avea loc duminică, pot fi fraudate din cauza unor mari vulnerabilităţi ale sistemului de numărare şi centralizare a voturilor. Hibele sistemului sunt recunoscute chiar şi Autoritatea Electorală Permanentă, într-un material intrat in posesia jurnaliştilor de la "Ziua". Metoda scanerelor şi lipsa unui program computerizat care să împiedice "turismul electoral" sunt cele două portiţe prin care alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe tema votului uninominal pot fi fraudate masiv, susţine aceeaşi sursă.

Riscul a fost remarcat chiar de Autoritatea Electorală Permanentă, abilitată de lege să reglementeze şi să supravegheze sistemul de vot între două alegeri. Mai precis, erorile pot apărea în momentul scanării proceselor verbale provenite de la cele 17.560 de secţii de votare din toată ţara şi transpunerea cifrelor de pe acestea în format electronic.

Procedeul de scanare şi recunoaştere optică a unor caractere scrise manual pe rapoarte conduce la un procent ridicat de erori, remarcă un raport al Autorităţii Electorale. Sistemul informatic pentru care Net Consulting SRL a primit 250.000 de euro de la buget, în baza unui contract atribuit fără licitaţie de Institutul Naţional de Statistică, nu oferă nici o garanţie privind corectitudinea numărătorii, mai spun jurnaliştii.

Sistemul mai are şi o altă hibă. El permite existenţa turiştilor electorali, deoarece Net Consulting a omis să implementeze un algoritm simplu care să-i depisteze pe cei care votează de mai multe ori. În plus, autorii eventualelor fraude nu vor risca nimic, deoarece vina va putea fi aruncată pe aparate, în cazul în care vor fi găsite nereguli, avertizează "Ziua".

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu și galben de vijelii. 9 județe sunt vizate
x close