Antena 3 CNN Actualitate Europarlamentar PSD reclamă derapajele nedemocratice împotriva presei în România

Europarlamentar PSD reclamă derapajele nedemocratice împotriva presei în România

Europarlamentar PSD reclamă derapajele nedemocratice împotriva presei în România
07 Iul 2010   •   00:44

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a atras atenţia, luni, în plenul PE, asupra derapajelor nedemocratice împotriva presei din România, Italia şi Ungaria, culminând cu trecerea presei, de către administraţia Băsescu, în rândul ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale.

În viziunea eurodeputatului, Uniunea Europeană trebuie să înveţe din lecţiile trecutului şi să se opună încălcării drepturilor fundamentale, se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax.

"Între cele două Războaie Mondiale, România, Ungaria şi Italia au cunoscut dictaturi, regimuri fasciste dar şi violenţa generată de acestea. Astăzi Italia se confruntă cu monopolul asupra mass-media practicat de Silvio Berlusconi. În Ungaria, Guvernul, al cărui partid aparţine unui grup politic din Parlamentul European, îşi propune monopolul pe termen lung asupra audio-vizualului public", a declarat Boştinaru, conform sursei citate.

"În România, preşedintele Traian Băsescu, susţinut de asemenea de către un partid reprezentat într-un grup politic din Parlamentul European, declară mass-media o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Vreau să cred că Uniunea noastră a tras toate lecţiile din trecut şi că se va opune încălcării explicite a unor acte fondatoare şi a unor valori fundamentale", a atras atenţia deputatul european.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată la sfârşitul lunii iunie în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: europarlamentar
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close