Antena 3 CNN Actualitate Europol: Călătorii își pot cumpăra certificate de testare false COVID, direct din aeroporturi

Europol: Călătorii își pot cumpăra certificate de testare false COVID, direct din aeroporturi

În timp ce statele europene înăspresc controalele la graniță din cauza pandemiei, grupurile infracționale găsesc noi metode de a fenta autoritățile. Potrivit Europol, tot mai multe documente false care dovedesc un test COVID-19 negativ sunt vândute în aeroporturi și gări.

Europol: Călătorii își pot cumpăra certificate de testare false COVID, direct din aeroporturi
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2021   •   20:25

În zilele noastre, organizațiile criminale s-au transformat în agenții de turism.

În condițiile în care tot mai multe state le cer turiștilor dovada că nu sunt infectați, există grupări specializate care le oferă pasagerilor singura posibilitate de a-și continua călătoria, în cazul în care nu au fost testați pentru COVID.

Potrivit Europol, astfel de tranzacții au loc zilnic în toate colțurile Europei. Membrii acestui fel de organizații sunt plasați strategic, pe aeroporturi și în gări, acolo unde pasagerii pot fi abordați mai ușor.

Cât costă un test fals negativ de COVID-19

''Prețurile variază de la 40 la 300 de euro. Acestea sunt asigurate de grupări infracționale dar și de unii indivizi oportuniști care cred că pot avea de câștigat de pe urma acestui fel de activități'', a spus Jari Liukku, Europol.

Un astfel de caz a fost depistat la sfârşitul anului trecut, în România. Poliţiştii de frontieră din Giurgiu au prins doi cetăţeni bulgari care au prezentat documente false care atestau că nu au COVID-19. 

Doi bulgari cu teste false au fost reţinuţi anul trecut la Vama Giurgiu

''Cetăţenii bulgari au declarat faptul că au procurat testele false din Bulgaria, contra sumei de 50 de euro fiecare, cu intenţia de a li se permite intrarea în România'', a spus Andreea Bicu, purtător de cuvânt Poliţia de Frontieră Giurgiu.

Astfel de documente false sunt folosite inclusiv de cetăţeni din afara Uniunii Europene ca să ajungă pe teritoriul spaţiului comunitar, mai spus experţii Europol.

×
Subiecte în articol: Europol
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close