Antena 3 CNN Actualitate Excesele culinare pot strica o petrecere reuşită de Crăciun

Excesele culinare pot strica o petrecere reuşită de Crăciun

Excesele culinare pot strica o petrecere reuşită de Crăciun
24 Dec 2008   •   11:03

Postul Craciunului se apropie de final şi uneori pofta-i mare şi ochii mai mari decât stomacul. De aceea în această perioadă medicii recomandă moderaţie pentru a nu petrece sărbătorile pe patul de spital. Românii sărbătoresc cu mare fast Crăciunul, iar mâncărurile tradiţionale reprezintă elementul central. De pe masa de Crăciun a românilor nu lipsesc colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele cu mamaliguţă şi smântână, cârnaţii din porc, ciorba de burtă sau cozonacul.
Mulţi vin însă după un post lung, iar când acesta se încheie, festinurile de Crăciun şi din zilele următoare sunt ?o piatră grea de încercare?. Obişnuit deja cu mese frugale şi uşor de digerat, organismul este forţat brusc să digere preparatele tradiţionale din carne de porc care sunt foarte grele. De aceea, în timpul sărbătorilor, medicii recomandă moderaţie şi mese bazate pe fructe şi legume proaspete.
Masa de Crăciun diferă de la o ţară la alta, iar preparatele tradiţionale specifice reflectă cultura locului. În Marea Britanie şi Irlanda, oamenii mănâncă curcan sau raţă la cuptor, asortate cu şuncă, cartofi copţi, piure sau legume fierte. Americanii nu au un meniu standard pentru Crăciun. Şunca şi friptura de vită înlocuiesc cu succes curcanul servit cu ocazia Zilei Recunoştinţei.
În Finlanda masa de Crăciun este bogată în preparate pe bază pe peşte, iar desertul constă într-o gustoasă tartă cu gem de prune. În Grecia, în schimb, există două prăjituri tradiţionale care sunt servite atât de Căciun, cât şi de Anul Nou.
Antena 3

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close