Antena 3 CNN Actualitate Exit Poll C.C.S.B: Referendum invalidat. Euroaelegeri câştigate de PD

Exit Poll C.C.S.B: Referendum invalidat. Euroaelegeri câştigate de PD

Exit Poll C.C.S.B:<font color=red> Referendum invalidat</font>. Euroaelegeri câştigate de PD
25 Noi 2007   •   08:30

Românii şi-au ales reprezentanţii la Strasbourg şi au decis, printr-o prezenţă slabă la urne, că votul uninominal propus de preşedinte nu este o prioritate. Potrivit exit poll-ulului realizat de C.C.S.B, PD va avea cel puţin 11 europarlamentari, PSD şapte, PNL şase, iar PLD şi UDMR câte doi. Singurul candidat independent, Laszlo Tokes, şi-a câştigat locul de europarlamentar cu 3,3% din voturi. Restul mandatelor vor fi alocate prin redistribuire. Referendumul pentru votul uninominal, celălalt scrutin desfăşurat duminică, nu are şanse să fie validat.

Potrivit exit-poll-ului realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding şi difuzat de Antena 3, rezultatele euroalegerilor sunt următoarele:
PD - 32,5%
PSD ? 21,3%
PNL 14,7%
PLD - 6,7%
UDMR - 6,3%
PNG ? 4,3%
PC - 4,1%
PRM - 3,5%
Laszlo Tokes ? 3,3%
PIN - 1,5%
PNŢCD ? 1,0%
Partida Romilor ? 0,6%
Partidul Verde ? 0,1%
PAS ? 0,1%


Exit-poll-ul realizat de CCSB a avut un eşantion de 8.140 de alegători din 200 de secţii de votare şi este bazat pe datele culese până la ora 18.30.

Studiul realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei arată următoarele estimări la alegerile pentru Parlamentul European:
PD 31,5 %
PSD 21,1 %
PNL 15,6 %
PLD 6,9 %
UDMR 6,2 %
PNG 4,6 %
Laszlo Tokes 3,7 %
PRM 3,4 %
PC 2,4 %
PIN 1,6 %
PNŢCD 1,3 %
Partida Romilor 0,9 %
Partidul Verde 0,9 %

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că ar fi dispus să promulge uninominalul lui Tăriceanu, în cazul în care prezenţa la referendum este foarte mică, iar legea asumată de Guvern este Constituţională. În cazul în care prezenţa la urne este însă apropiată de procentul de validare a referendumului şi dacă la referendum se vor prezenta ?şapte milioane de români, dintre care şase milioane vor vota DA?, va convoca partidele la consultări pentru a lua o decizie.

În ceea ce priveşte alegerile pentru Parlamentul European, pentru partidele politice, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. În schimb, candidaţii independenţi trebuie să obţină un număr de voturi egal cu coeficientul electoral naţional.

Prezenţa la votul de astăzi, aşa cum arată datele de până acum, este cea mai scăzută din ultimele alegerile. La alegerile din 12 decembrie 2004, ?finala? Băsescu - Năstase la preşedinţie a înregistrat o prezentă la vot de peste 55 la sută. Tot peste 55 la sută a fost prezenţa la vot şi la prezidenţiale din 2000, când s-au înfruntat Iliescu şi Vadim. Încă nu se poate spune dacă românii au fost mai interesaţi de referendum sau de alegerile pentru parlamentul european.

Datele privind participarea la vot au venit la ore diferite de la cele două birouri electorale centrale. Nici despre incidente majore nu se poate vorbi. Au fost români care au votat de două ori, probleme organizatorice, dar nu s-a mai vorbit despre aşa-numitul turism electoral, reclamat la alegerile din alţi ani.

CITIŢI ŞI:TRAIAN BĂSESCU: UNINOMINALUL ESTE O LECŢIE INCLUSIV PENTRU MINE

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: ESTE O SEARĂ A SUCCESULUI ŞI A VICTORIEI PENTRU PNL

MIRCEA GEOANĂ: PSD A REALIZAT UN SCOR RELATIV BUN

EMIL BOC: PD A OBŢINUT MAI MULT DECÂT ALIANŢA D.A, ÎN 2004 CORNELIU VADIM TUDOR DEMISIONEAZĂ DIN PARLAMENT

DAN VOICULESCU: PC VA CONTINUA LUPTA POLITICĂ

Antena3.ro

×
Parteneri
Ninge în toiul lunii mai, pe Transalpina. Avertisment pentru șoferi
x close