Antena 3 CNN Actualitate Experiment marca Observator: Cum reacţionează paznicii instituţiilor publice când văd un bagaj sau o persoană suspectă

Experiment marca Observator: Cum reacţionează paznicii instituţiilor publice când văd un bagaj sau o persoană suspectă

Experiment marca Observator: Cum reacţionează paznicii instituţiilor publice când văd un bagaj sau o persoană suspectă
10 Iul 2013   •   20:45

Planul de la Iaşi ar putea fi oricând scenariul unui atentat reuşit. România nu este exclusă de pe harta terorismului. Au spus-o în nenumărate rânduri şi autorităţile.

Cazul de la Iaşi ne arată însă şi altceva. Ofiţerii SRI nu pot fi peste tot, aşa că fiecare dintre noi e dator să fie atent. Pe stradă, în şcoală, în gară sau pe aeroport.

Reporterii Observator au vrut să arate cum reacţionează paznicii instituţiilor publice când văd un bagaj sau o persoană suspectă.

Centrul Iaşiului, ora 13.00. Un tânăr se apropie de Universitatea Alexandru Ioan Cuza. În spate poartă un rucsac voluminos. E reporterul Observator. Dar ar putea fi un terorist. Însă nimeni nu-i cere să se prezinte când intră în facultate. Nici n-are cine. Trece nestingherit de două uşi. 

Două uşi, zeci de trepte, niciun paznic. Aşa că reporterul se îndreaptă glonţ spre ţinta sa. Amfiteatrul. Locul unde, acum două zile, un tânăr a încercat să detoneze o bombă. Din reacţia paznicului, înţelegem că a intrat la fel. Fără probleme.

Decanul are şi o explicaţie. Paznicii nu sunt personal calificat.

Situaţia nu e cu mult diferită nici în capitala României.

Facultatea de Drept e ţinta reporterului Observator. Aici, paznicul îi oferă chiar indicaţii ajutătoare.

Găsim paznici pe holurile Facultăţii. Parcă nici nu îl văd.

Ar fi putut fi o bombă înăuntru. La fel ca la Iaşi. Din fericire, a fost doar un experiment. Un experiment care arată cât de neatenţi suntem la oamenii care ne-ar putea face rău. Şi cât de puţină teamă ne e de un posibil atentat terorist. Aşa cum am mai demonstrat, de altfel, în mai multe rânduri, la Observator.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close