Antena 3 CNN Actualitate Expert militar: Neîncrederea românilor se datorează propagandei înghiţite în timpul regimului comunist

Expert militar: Neîncrederea românilor se datorează propagandei înghiţite în timpul regimului comunist

Expert militar: Neîncrederea românilor se datorează propagandei înghiţite în timpul regimului comunist
11 Iun 2008   •   16:20

Călin Hentea este colonel în Armata Română şi a publicat câteva cărţi despre propagandă, războiul informatic şi istoria militară. Doctor în ştiinţe militare, Călin Hentea a vorbit miercuri în cadrul emisiunii „Live” cu Anca Florea, la News FM, despre motivele pentru care noi, românii, suntem neîncrezători şi în fiecare eveniment căutăm „ceva”-ul ascuns. „Ne vom vindeca de această «boală»”, spune el.

„Explicaţia pentru această suspiciune aproape congenitală, dar în niciun caz patologică a românului, este că şi în regimul antonescian şi în regimul comunist am înghiţit propagandă la greu. Cu sau fără subtilităţi, deobicei cu lingura cea mare. Poate de aceea am devenit atât de susceptibili, refractari, neîncrezători, sceptici şi, de ce nu, zeflemitori. Spun zeflemitori pentru că una dintre armele de contracarare a propagandei pe care românul a folosit-o în aceşti ultimi ani a fost miştocăreala, bancul politic”, a declarat Călin Hentea, oferind ca exemplu faptul că „Bulă a apărut ca o reacţie de autoapărare împotriva unei presiuni formidabile care se exercita asupra individului de la nivel instituţional, aşa cum a fost în perioada ultimelor decenii”.

Printre subiectele de discuţie abordate în emisiunea „Live” cu Anca Florea s-a numărat şi ultima carte a colonelului Hentea, “Noile haine ale propagandei”. El spune că a scris această carte pentru că a „simţit nevoia să lămurească evoluţia termenului de propagandă”. „Sensul conceptului din urmă cu 20-30 de ani a suferit nişte modificări. Nu mai este propaganda azi ceea ce era în trecut”, a explicat el, precizând totodată că la propagandă, ca şi la politică şi fotbal, tot românul se pricepe. „Toată lumea are micul şi vigurosul său punct de vedere, inclusiv despre propaganda pe care iată că o trăim acum că suntem în plină campanie electorală”, a mai spus Hentea.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close