Antena 3 CNN Actualitate Se dau banii înapoi! Sute de mii de români au primit facturi la gaze pe minus: ”Furnizorul este obligat să returneze din oficiu!”

Se dau banii înapoi! Sute de mii de români au primit facturi la gaze pe minus: ”Furnizorul este obligat să returneze din oficiu!”

Foarte mulți români se confruntă în acest moment cu un nou val de facturi întârziate, însă, de această dată, la gaze. Multe dintre acestea sunt cu valori negative.

Se dau banii înapoi! Sute de mii de români au primit facturi la gaze pe minus: ”Furnizorul este obligat să returneze din oficiu!”
Sursa foto: profimedia
de Laura Dinu    |    10 Mai 2023   •   08:13

După haosul facturilor la energia electrică, Acum a venit rândul celor de la gaze. După ce nu le-au primit mai multe luni la rând, românii se confruntă acum cu un adevărat val al facturilor care vin una după alta. Iar unele dintre acestea sunt chiar pe minus.

Explicațiile furnizorilor țin de schimbarea legii și a sistemelor informatice foarte dese din ultima perioadă, care au creat haos în sistemul de calcul. 

Recalculările sunt astfel necesare, ceea ce duce la facturi multiple pe minus. 

Citeşte şi: Metodele prin care poți verifica dacă ai plătit factura la Hidroelectrica și ce sume mai ai restante

În anumite cazuri, consumatorii chiar își pot obține banii înapoi.

"Legea prevede că în cazul în care este o diferență de plată mai mare de 100 lei, respectiv ar trebui să plătească furnizorul mai mult de 100 lei, furnizorul este obligat să returneze cumva, din oficiu.

În cazul în care este mai mică, rămâne la furnizor și se scade din facturile ulterioare, dar sigur că dacă consumatorul alt are altă opțiune, poate să discute cu furnizorul", a spus Ion Lungu, preşedinte AFEER.

Președintele ANRE a declarat pentru Antena 3 CNN că problema ar veni de la schimbarea frecventă a legii pe tot parcursul anului trecut.

”Furnizorul de gaze naturale trebuie să calculeze factura în așa fel încât să îi factureze consumatorului final cel mai mic preț dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final, așa cum sunt ele definite în Ordonanța 27”, a declarat  George Niculescu președintele ANRE.

După nouă luni de facturi întârziate sau greșite, românii ar putea să primească facturile la zi începând cu luna următoare.

”Din informațiile pe care le am, și aș putea spune că sunt chiar de astăzi, situația este rezolvată practic la toți furnizorii. Cert este că în această lună, până la sfârșit, lucrurile vor intra în normal”, a mai explicat Ion Lungu.

Potrivit ANRE, peste 200.000 de clienți au primit facturi de regularizare pe minus în ultima perioadă.

×
Subiecte în articol: facturi gaze
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close